Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det finurligaste med Niklas Strömstedts låt om SD och svansen

Ingen förvånas över att Niklas Strömstedt tar ställning mot ”Järnrörsligan – med trollsvans” i sin tolkning av Ace of Base-låten ”Happy nation”.

Han har långt tidigare gjort fullständigt klart var han står. På människans sida. Mot rasistiska tendenser i samhället. Precis som hans föräldrar har gjort långt före honom: Bo Strömstedt, legendarisk chefredaktör för Expressen, och Margareta Strömstedt, författare.

Det finurligaste med att använda en Ace of Base-låt till en antirasistisk text är att en av låtskrivarna, Ulf Ekberg, på 1980-talet höll till i högerextrema kretsar, bar hakkors och heilade. Han har i dag tagit avstånd från den tiden, och säger att det är obildat att vara rädd för det okända.

Niklas Strömstedt sjunger: Hissa flaggan och förstå, den kan vara mer än gul och blå. Se den värld du lever i – alla människor är vi.

”En ståndpunkt som inte på något sätt intresserar oss”, menar Christian Krappedal, pressekreterare för SD, om texten.

Den kommentaren är inte heller något att förvånas över. Varför intressera sig för en värld där alla människor räknas?

SD förnekar alltid det uppenbara och försöker skriva om sin historia. Alla samband med det obehagliga avskrivs. Vad är järnrörsskandalen? SD har inga band till Avpixlat. Bevara Sverige Svenskt var en trevlig tvärpolitisk rörelse. Jag har aldrig dammsugit i nazibindel. Jag är inte rasist, men… varför får man inte ens säga n-rboll i det här landet?!

Lyckolandet – vi som lever här och kan det, sjunger Niklas Strömstedt.

I ett Facebookinlägg som just nu har gillats av 59 745 personer (ska det bli 100 000?) skriver Niklas Strömstedt:

”Jag är stolt att leva i ett land där de flesta ser det som självklart att alla människor är lika värda. Men jag är också rädd. För rasismen och för hatet som sätter flyktingförläggningar i brand och säger att det finns ett ”vi” som har rättigheter, och ett ”dem” som får skylla sig själva att de råkade födas någon annanstans.”