Lars Lindström

De flesta båtflyktingar kommer från krigets Syrien

UNHCR stats


Ibland påstås det att de som flyr till Europa över Medelhavet inte alls flyr från krig, terror och förföljelse. Att de flesta faktiskt ”bara” flyr från fattigdom. Att de flesta inte har asylskäl, utan har ekonomiska skäl att utsätta sig för livsfara på en ranglig båt över ett stormande hav mot en förhoppningsvis ljusnande framtid. Det är inte sant.

Det finns naturligtvis människor som flyr från fattigdom, arbetslöshet och diskriminering, det ser vi varje dag utanför livsmedelsbutiker och storköp i hela Sverige. Även bland båtflyktingarna finns människor som inte har asylskäl.

En uppgift från IOM, International Organisation for Migration, antyder att just nu, våren 2015, kommer de flesta båtflyktingar som anländer till Italien från Gambia. Men enligt FN-organet UNHCR är det fortfarande Syrien som är det land som flest människor flyr från när man räknar mottagarländerna Italien, Grekland och Malta. Afghanistan är tvåa, Eritrea finns på tredje plats.

Även Gambia har stora problem med mänskliga rättigheter och omotiverade begränsningar av rätten till yttrandefrihet. 9 oktober 2014 blev det kriminellt att vara homosexuell i Gambia, och sedan lagen godkändes och antogs har representanter från Gambias säkerhetsorganisation enligt uppgifter från Amnesty gått från dörr till dörr för att identifiera, gripa och arrestera personer som misstänks vara homosexuella.

28 oktober protesterade 62 nationer i FN mot den försämrade situationen för mänskliga rättigheter i Gambia, och uppmanade regeringen att upphöra med sitt styre av rädsla och förtryck.

[Statistiken kommer från Melissa Fleming, kommunikationschef för UNHCR]