Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Zara Larsson är ett feministiskt geni

Zara

Sångerskan Zara Larsson trär upp en kondom på sitt ben, tar en bild, lägger upp på Instagram och gör ett träffsäkert inlägg i debatten om könsroller, sex och ansvar. Ni killar som påstår att ni har för stor snopp för att kunna använda kondom bör nog antingen be om ursäkt eller avfölja Zara på Instagram.

I stället för att hitta på skäl att inte använda kondom kommer här några skäl att göra det. Du kan slippa föra över eller få könssjukdomar. Du kan undgå oönskade graviditeter. Du kan känna dig omtänksam och ansvarsfull. Du behöver inte ljuga om din penisstorlek.

Det är inte första gången Zara Larsson uttrycker sina åsikter i genusfrågor. I oktober la hon upp ett klipp av omslaget till Village Voice, där ett tampongsnöre syns på en konstnärlig bild av en kvinnas höft och bakdel. Bilden raderades av Instagram och Zara Larsson blev mycket arg: ”Vad fan säger det ens om bilden samhället har på kvinnor. Tjejer får lägga upp bilder på halvnakna poserande kroppar med öppna munnar sugandes på en klubba men en bild på ett tampongsnöre blir borttagen.”

Zara Larsson publicerade i somras ett flygblad som delats ut på Bråvallafestivalen med råd till killar som inte vill våldta, en reaktion på att kvinnor och flickor skuldbeläggs på grund av hur de klär sig eller ser ut och att det sällan diskuteras vad våldtäktsmannen gör för fel.

Ett av råden till killar var: ”Sök hjälp om du märker att du har svårt att låta bli att våldta. Kontakta festivalens vakter eller sjukvårdare exempelvis”. Det blev precis som nu, en intensiv debatt.

Zara Larsson är 17 år. Kan man bli annat än imponerad? Hon är inget annat än ett feministiskt geni.