Lars Lindström

SD bekänner färg, allt kokar ned till invandringen

Sverigedemokraterna säger ja till alliansbudgeten, men om Alliansen tar över regerandet tänker de rösta ja till en S-budget om den kan fälla Alliansen. SD-logiken är glasklar: nu gäller det att skapa oreda. Nej till allt som säger ja till flyktingmottagande.

Det SD röstar nej till är invandringen. Under hela valrörelsen försökte de låtsas som att andra politiska frågor hade betydelse: pensionärerna, skolan, jobben, till och med arbetsvillkoren inom vård och omsorg var på tapeten i Jimmie Åkessons valtal. Men när det verkligen gäller kokar hela valmanifestet ihop till en enda fråga: flyktingpolitiken och invandringen till Sverige.

Sverigedemokraterna tänker fälla varje regering som inte anpassar sig till SD:s främlingsfientliga politik. Vikarierande partiledaren Mattias ”Bert” Karlsson var väldigt tydlig på den punkten, efter en halvtimmes långrandigt babblande. SD-politiken gick först ut på att helt enkelt bevara Sverige svenskt. Sedan att invandrare kostade för mycket. Och till sist att Sverige hjälper flyktingar bättre i deras närområden.

Vad den egentligen handlar om är att SD helt enkelt inte gillar främlingar. Partiet gör vad som helst för att slippa mångfald, öppenhet, globalt ansvarstagande, empati och annan kultur än den SD har bestämt är svensk.

Det enda positiva är att de andra riksdagspartierna knappast kommer att falla till föga. Hellre en samlingsregering än något som helst inflytande för detta oerhört populistiska och djupt främlingsfientliga parti – med rötter i rasism och nazism.