Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Det FINNS mandat för att begränsa vinsterna i välfärden

Ett par saker i debatten om vinster i välfärden kan inte få stå oemotsagt.

Dels det här som upprepas nu senast av Carola Lemne, chef för Svenskt Näringsliv, att det inte finns något mandat från väljarna att begränsa vinsterna i välfärden. Hon och andra tolkar av någon anledning valresultatet på det viset: alliansen förlorade regeringsmakten, men behöll väljarnas förtroende i just den frågan.

Men alla opinionsundersökningar som har gjorts de senaste åren visar på ett MYCKET stort motstånd hos svenska väljare för att det plockas ut vinster i välfärden. Kanske för att det finns så många exempel på helt orimliga vinstuttag som dessutom fraktas till skatteparadis för att ägarna inte behöva lägga en spänn i skatt.

Till exempel SOM-institutets senaste undersökning, presenterad i april 2014, visar att 69 procent av de tillfrågade anser att det är en mycket bra eller ganska bra förslag att inte tillåta vinstutdelning inom skattefinansierad vård, skola och omsorg. 69 procent! Det är en ökning från 62 procent från året innan. Motståndet är stort inom ALLA partier, mindre i Moderaterna.

69 procent skulle jag vilja kalla ett starkt mandat för att stoppa orimliga vinster i skattefinansierad välfärd.

Men vi gillar samtidigt valfriheten, och vill se färre riskkapitalister och fler ideella och icke-vinstdrivande organisationer.

Det andra som inte får stå oemotsagt är att 5 procents vinst inte skulle räcka. Alla de privata alternativ vi ser i dag kommer att dö ut, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna. Svenska Dagbladets krönikör Patricia Hedelius skriver i dag kritiskt att vinststoppet ”kommer att paralysera” de privata bolagen och att fem procents vinst är ”en kanonaffär om det handlar om riskfri placering vill säga”. Och underförstått: det är inte välfärden.

Men hennes kolleger Carolina Neurath och Jan Almgren har skrivit boken ”De svenska riskkapitalisterna”  och på frågan om varför svenska riskkapitalister satsat på välfärden svarar Neurath:

– Det är en stabil bransch som inte är känslig mot konjunkturer. Folk kommer alltid att bli sjuka och gå i skola.

Alltså: skattefinansierad välfärd är stabil, riskfri, okänslig för konjunkturer. Fem procents vinst räcker. Då får vi bort de värsta avarterna, de som ägnar mer tid åt att planera hur de ska slippa betala skatt än åt att se till att det finns behöriga lärare.