Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

SD-politiker med förutfattade meningar gör bort sig totalt

Här kommer två nya exempel i den långa raden av SD-politiker som uttrycker sig rasistiskt och har förutfattade meningar om människor som kommit till Sverige från andra länder.

Efter en artikel i Dala-Demokraten om några somaliska ungdomar som tagit körkort drar SD-politikerna de helt felaktiga slutsatserna att de har fått körkorten gratis, att skattebetalarna har fått stå för kostnaden. Det står ingenstans i artikeln, det är en slutsats som har uppstått i huvudet på SD-politikerna.

Så här sprider den Sverigedemokratiska kommunpolitikern Ann-Katrin Löfwenhamn, Borlänge, och Sverigedemokratiska kommunpolitikern Roger Karlsson sina lögner och missuppfattningar.

SD-LövenhamnSD-Karlsson

Det som har hänt är att en lärare från Somalia har ställt upp utan ersättning och hjälpt ungdomarna med teorin i en studiecirkel. Inget har kostat något, vare sig för kommunala eller statliga skattebetalare.

Sedan har alla fått ta körlektioner och göra teoriprov och köra upp som vanligt och betala själva för alltihop. 23-åriga Muna som artikeln handlar om har betalat 23 000 kronor för körkortet, med pengar som hon tjänat på sitt extrajobb parallellt med studierna till förskollärare.

– Jag är chockad över hur man skriver och reagerar, säger Muna till Dala-Demokraten när hon får veta om lögnerna som nu sprids av SD-politiker och främlingsfientliga personer på sociala medier.

Jag är inte chockad, inte efter alla främlingsfientliga utfall som SD-politiker på riksdagsnivå och kommunal nivå har stått för de senaste snart fyra åren i maktens korridorer. Det är inte heller förvånande att Roger Karlsson (SD) när han konfronteras med sina lögner vägrar uttala sig och byter bild på Facebook till en som säger: ”Rasiststämpeln – maktens sätt att tysta svensken”.

Rasister är experter på att vända på begreppen och göra sig själva till offer – till och med när de gör bort sig offentligt och avslöjar sina förutfattade meningar om sina medmänniskor. Det är klart de är snyltare, menar Roger Karlsson och Ann-Katrin Löfwenhamn, de kommer ju från Somalia.

Det enda som förvånar mig är att det fortfarande finns väljare i Sverige som inte ser genom lögnerna.