Lars Lindström

Tårtningen började som en feministisk protest 1909!


Jag var på tårträttegång i Stockholms tingsrätt i går. Läs mer om det här. Med anledning av detta event tänkte jag passa på att berätta om tårtkastandets historia som humoristiskt stilgrepp.

Det började som en feministisk protest mot den tafsande komikern Ben Turpin för mer än hundra år sedan. I den svartvita stumfilmen ”Mr Flip” från 1909 kan inte Ben Turpin hålla händerna i styr. Han greppar tag i en mängd kvinnor och försöker kyssa dem: frisörer, servitriser, växeltelefonister, kassörskor och så vidare. Till sist är det en kvinna på ett konditori som får nog och slänger en paj i ansiktet på idioten.

Pajkastningen fortsätter i ”A noise from the deep” från 1913, där skådespelerskan Mabel Normand slänger en tårta i fejan på Roscoe ”Fatty” Arbuckle.

Den första stora tårtstriden, då en mängd tårtor slängdes hit och dit, kunde man se i filmen ”Bakom kulisserna” (1916) med Charlie Chaplin. Han lyckas givetvis förvandla konsten att kasta en tårta till en sorts balett. Här introduceras också det humoristiska greppet att någon duckar så att tårtan hamnar i ansiktet på fel person, och att fajten därigenom sprider sig.

När Helan & Halvan, eller Laurel & Hardy som de också hette, 1927 kom med filmen ”Battle of the century lanserades uppgörelsen i slutet som det största tårtkriget i filmhistorien. Bara att se Halvan som boxare är, som ni förstår, en upplevelse. Och tårtfajten som avslutar filmen växer till ett gräddkrig över flera kvarter.

Natalie Wood och Tony Curtis gör huvudroller i ”Den stora kapplöpningen jorden runt” som kom 1965. Den var med sina 12 miljoner dollar den dyraste komedin som spelats in och lanserades med att den innehöll ”the greatest pie fight ever”.

Och sedan, på 1970-talet, blev tårtkastning en metod att protestera mot politiker och andra makthavare, ett förfarande som lever kvar än i dag.