Lars Lindström

Jag äger flera tusen konstverk som borde upp på väggen

Tar med mig sonen och går på invigning av utställningen Art Pop på Spritmuseum. Popkulturexperten Andres Lokko har satt ihop denna samling av Absolut Vodka-affischer, kopplade till konstnärer, artister och skivomslag – alltså fodral till LP-skivor, stora, kvadratiska saker i papp.

Studerar affischen med Ron Woods teckning av Eric Clapton och hör Andres Lokko säga att detta är det vidrigaste och fulaste skivomslaget i världshistorien. Jag är osäker på om han verkligen använde ordet världshistorien men jag är absolut säker på att han ansåg detta vara höjden av kitsch. Jag har besökt en av Ron Woods konstutställningar i New York och håller med.

Det sitter ett CD-omslag på en vägg också, och den får oss att inse hur mycket av det konstnärliga värdet som gick förlorat i den tekniska utvecklingen. Sonen föreslår att de kunde ha satt upp en ipod med ett ännu mindre omslag. Eller en iphone med ett lika litet Spotify-omslag, säger jag. Så där går vi på.

Stefan Jacobsson, som driver klassiska skivbutiken Pet Sounds i Stockholm, påstår att detta är en tävling, där det gäller att notera hur många av dessa vinylskivor som man har. Jag ger honom segern när han påpekar att en Joy Division-vinyl som hänger på väggen faktiskt är en piratutgåva och ingen ”riktig skiva”.

Vi kan bläddra bland väl skyddade LP-fodral i konstnärliga skivbackar. Vi kan till och med spela skivor på en vinylspelare.

Jag gillar Andy Warhol-väggen med tidiga omslag till jazznamn som Johnny Griffin och Kenny Burrell, och visar sonen att det var en riktig metallgylf på originalfodralet till Rolling Stones ”Sticky fingers”. Innan kvällen tar slut har jag också berättat att Alice Cooper la albumet ”School’s out” i ett originellt innerfodral: ett par papperstrosor.

För en vinylnörd är Art Pop värd en spårvagnsresa ut på Djurgården, även om utställningen – för att parafrasera Andres Lokkos briljanta uttrycksförmåga  – egentligen bara levererar exakt det som står på burken. Den fick mig i alla fall att inse att jag där hemma har flera tusen konstverk som borde upp på väggen. Eller åtminstone några av dem.