Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

KRÖNIKA Är det här orsaken till att Reinfeldt tonar ned USA-spionage?

I min hand håller jag ett topphemligt dokument som påstår att svenska FRA har samarbetat med amerikanska NSA och brittiska GCHQ i en enligt svensk lag olaglig hackerattack – döpt efter en film av Ingmar Bergman.

Det gör det enklare att förstå varför statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt viftar bort andra regeringars skarpa kritik mot USA.

Dokumentet innehåller programpunkter inför ett hemligt besök som sex chefer från den svenska signalspaningsmyndigheten FRA gjorde hos sin amerikanska motsvarighet NSA vid högkvarteret i Baltimore 24-26 april i år.

Efter kvällens ”Uppdrag granskning” i SVT publiceras dokumentet – tillsammans med en rad andra Edward Snowden-dokument som redaktionen fått tillgång till – på programmets hemsida.

Generaldirektören Ingvar Åkesson, överdirektören Christina Malm, teknikchefen Mats Nordqvist, signalunderrättelsechefen Lena Nyberg och två andra chefer åkte till Baltimore i våras för att bland annat möta upp med NSA-chefen, general Keith Alexander.

I dokumentet går att läsa att en viktig punkt under tredagarsmötet var att understryka ”värdet av partnerskapet mellan NSA och FRA”. Under rubriken ”Quantum operations” betonas också ”den succé som NSA, FRA och GCHQ har haft med Winterlight”, en hemlig spaningsoperation i samarbete mellan de tre nationerna.

Den svenska profilen på den hemliga operationen Winterlight antyds redan i namnet, i alla fall för den som vet att det är den internationella titeln på Ingmar Bergmans film ”Nattvardsgästerna”. Filmen kom 1963 och handlar om en man som förlorat sin tro.

Viktigt att veta är att Quantum är kodnamnet för hackerattacker. De innebär att man med supersnabba servrar ”imiterar” en webbsida som en internetanvändare går in på, för att sedan via kopian attackera och hitta svagheter i säkerheten hos användaren och ta kontroll över dennes dator.

Enligt signalspaningslagen får inte FRA ägna sig åt ”aktiv signalspaning” och hacka sig in i datasystem på det viset. Om FRA ändå gör det, och regeringen känner till det, är det en stor skandal.

Det skulle också förklara varför Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt på ett mycket tydligt sätt försökt släta över den internationella kritik som USA har fått för spionaget. Till exempel när det avslöjades att NSA inte bara övervakat utländska politiker och tjänstemän vid G 20-mötet i London 2009 utan också avlyssnat telefoner och mejl som tillhör 35 av världens politiska ledare.

Det faktum att Sverige, tillsammans med Storbritannien, i juli la in sitt veto för att stoppa EU från att ställa en rad kritiska frågor till USA om spionaget hamnar nu i nytt ljus. Det känns som om Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt har en del att förklara för svenska folket.

Fredrik Laurin på ”Uppdrag granskning” har arbetat i flera månader med reportaget om FRA och samarbetet med amerikanska NSA. FOTO: Lars Lindström