Lars Lindström

14 bestämda åsikter, från hela landet, om Sverige av i dag


DORIS BERGLUND, 81, Övra, Ångermanland:
”Man skapar nya lagar och drar bort så mycket, man gör det omöjligt till slut för någon att bo så här. Det började med att skolan las ner. Sen har det bara fortsatt.”

STEFAN MIKAELSSON, 55, Harads, Norrbotten: 

”Jag trodde att den samiska kulturen inte var ett hot. Sverige har förändrats till ett land som hellre exporterar vapen och krigsmateriel än att man sprider mänskliga rättigheter.”


NICK CLEMENTS, 18, Dokkas, Lappland:
”I Sverige ropar de efter oss, kom hit och jobba! Här har jag erbjudits fem olika jobb, utan högre utbildning efter gymnasiet. Det jag hade var erfarenhet från att jobba i kök.”


CATHRIN ELFSTRAND, 49, Jörn, Västerbotten:
”Jag hoppas vi kan lägga mer pengar på vård, omsorg och skola. De gamla ska jävlar inte sitta och äta osmakliga matlådor på rummet sitt. Jag blir så arg.”

SUSANNA DANIELYAN, 39, Ånge, Medelpad:
”I dag känns det ännu bättre. Jag har mer rättigheter. Nu känns det som om man är här i Sverige på riktigt.”


KRISTINA WESTLING, 41, Sveg, Härjedalen:
”Någonting jag tycker är skrämmande är tekniken. Vart ska det sluta? Man blir mörkrädd. Du kan skaka med mobilen så får du fram saldot. Visst är det hemskt?”


LINA BERGQUIST, 32, Skattungbyn, Dalarna:
”Sverige skulle behöva mer mod. Det finns så många duktiga, kloka, starka människor, och det vore så fint om det kunde träda fram nya förebilder, nya politiker, nya inflytelserika personer…”


KERMITH FREDRIKSON, 55, Morgongåva, Uppland:
”Jag önskar verkligen att idrottsklubbar skulle få ett större gehör, och ett större erkännande från politiskt håll, vi gör oerhört mycket för barn och ungdomar.”


JOHAN KLINGSPOR, 59, Stora Sundby, Södermanland:
”Vi är ett rikt land och vi behöver arbetskraft. Vi är en åldrande befolkning och vi skulle med mycket öppnare sinne kunna ta emot många från vår omgivning.”


CHRISTIAN STREIPEL, 27, Vimmerby, Småland:
”Jag vill ändra på normen. Folk säger att det är så jämställt mellan hbtq- och heteropersoner i Sverige. Men mycket är fortfarande väldigt tabu. Därför är det så svårt att komma ut.”


JONAS ANDERSSON, 39, Ytterby, Bohuslän:
”Jag önskar att man satsade mer på våra barn. Jag kommer till skolor och ser barn som inte mår bra. Där kan vi göra skillnad. Jobba med hur vi talar till och om varandra redan där.”


LISA GUSTAFSSON, 17, Åmål, Dalsland:
”Jag tycker absolut inte att migrationsverket sköter sig bra. Att de tar in fler än de hinner arbeta med. Folk som har bott här i åtta år och skaffat sig ett liv ska de skicka ut plötsligt.”


CHRISTIAN CEDERROTH, 47, Segerstads fyr, Öland:
”Vi behöver politiker som vågar. Det ska vara skitdyrt att köpa bensin, och har du då ett alternativ, till exempel en vätgasdriven bil, då ska det vara nästan gratis. Det är mycket enkelt.”


FREDRIK ROOS LINDELL, 16, Laholm, Halland:
”Jag tycker att vi måste förbättra skolan. Det är ändå den som bygger framtiden. Jag skulle vilja att man bättre fångade upp – redan i lågstadiet-  de som har lite svårare att läsa.”