Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

LAHOLM: Fredrik, 16, kan tänka sig att en gång bli statsminister

LAHOLM. I Laholm tänker kommunen lägga ned fritidsgårdar och dra ned på kostnaderna för skolmaten.

– Direkt jag hörde det bestämde jag mig för att göra motstånd, säger Fredrik Roos Lindell, 16.

Sedan inledde han sitt första politiska arbete med en protestsida på Facebook, demonstrationer utanför kommunfullmäktige, debattartikel i lokaltidningen och t-tröja med egen logotyp.

Vid färden från Bräkne-Hoby i Blekinge till Laholm i Halland passeras Skåne, och det visar sig vara förenat med livsfara. Den som någon gång kört på motortrafikled eller motorväg och mött en bil som kör MOT körriktningen förstår vad jag menar.

Under mina 37 år bakom ratten har jag aldrig tidigare behövt uppleva detta, men under min resa genom Skåne denna dag händer det osannolika inte bara en gång utan TVÅ gånger med en halvtimmes mellanrum.

Vid mötet med den första självmordskandidaten ligger jag lugnt i höger körfält och hinner inte fatta vad som händer förrän en bil har svischat förbi, mot körriktningen i hög fart på vår sida om räcket. Jag tittar med stora ögon i backspegeln och undrar hur det ska gå.

Andra gången har jag precis kört om en långsam lastbil, befinner mig fortfarande i vänster körfält, hinner helljusblinka, svänga undan och observera att det sitter ett äldre par i bilen som hamnat helt galet. De ser oberörda ut. Jag är övertygad att de kör mot en säker död.

Både husbilen Akka – som är döpt efter Nils Holgerssons förargås – och jag anländer helskinnade till Laholm. Jag undviker att nämna vad som hänt för Fredrik Roos Lindell, som går teknikprogrammet på Osbecksgymnasiet och snart ska börja övningsköra. Han får i stället berätta varför han är så besviken på de styrande politikerna i Laholm.

– Jag kan se konsekvenserna. Man kommer att få betala mycket mer i framtiden än vad man kommer att spara nu. Fritidsaktiviteterna fångar upp ungdomar som har det lite svårare, som inte har det jättelätt hemma. Det kan rädda dem från kriminalitet och missbruk och sådant.

Fredrik Roos Lindell har redan arrangerat en demonstration utanför kommunfullmäktige, och två till är planerade innan det definitiva beslutet tas. Han tycker att kommunpolitikerna skötte sig bra vid den första demonstrationen.

– De går inte bara in och tar bort oss och fryser oss. Utan de stannar och diskuterar. Det tycker jag var bra.

Protestsidan på Facebook har gillats av 886 personer så här långt. När jag frågar om han har engagerat sig politiskt tidigare svarar han:

– Jag har suttit i ett ungdomsforum vi har, och lyssnat och lärt. Men det här är första gången jag tar i.

Emma Hjälmefjord, 17, är en annan av ungdomarna i Laholm som protesterar mot kommunens besparingsförslag. Hon går i tvåan på Osbecksgymnasiet, och vi ses utanför skolan efter dagens sista lektion.

– Vi har precis börjat få i gång en bra ungdomsverksamhet. Den har blivit bättre de senaste åren. Det är inte bara fritidsgårdarna. Vi har ett disko för de som går i fyra till sjuan som är väldigt, väldigt uppskattat. Höjdpunkten på hela månaden för många. Det är en annan grej som kan försvinna nu.

– Politikerna säger att vi ska engagera oss. Det här kom som en chock. Det känns som om det redan är bestämt, säger hon.

Sedan åker Fredrik Roos Lindell och jag ut till Skoskumsgården i Skummeslövsstrand, som inte bara är en känd badort vid Laholmsbukten utan också Sveriges längsta ortsnamn med eget postnummer. Alla är bra på något.

Här i bygdegården har det varit fritidsgård, men den kommer att försvinna nu, och i fönstret sitter en affisch med logotypen som Fredrik har gjort. ”Rädda fritidsgårdarna” står det.

Jag frågar honom om han skulle vilja bli politiker i framtiden, och han svarar ”absolut”. När vi sitter i bilen säger han efter en stunds tystnad:

– Jag kan tänka mig att bli statsminister en dag. Det skulle vara gött.

Jag tänker på ett Youtube-klipp av Carl Bildt, också hallänning, när han som 17-åring tog kommandot över en skola vid en lärarstrejk.

Samtidigt som Laholms kommun sparar på ungdomsverksamheten har det satsas några hundra tusen på en reklamoffensiv för att locka folk att bosätta sig i Laholm. I tv-reklam och tidningsannonser kan man se bilder av människor som kramar varandra och höra budskapet om det omfamnade samhället Laholm.

På en gata i centrala Laholm träffar jag Natalia Sergeeva, 34, och Emma Batarseh, 45. De har hört talas om kampanjen, men inte sett den någonstans. Hur är det att leva i Laholm, undrar jag.

– Det är ganska bra, men för ungdomarna finns det ingenting. Och det som finns ska de visst ta bort nu, säger Natalia Sergeeva, som gärna ger en kram till sin väninna.

Linda Ackman, 33, som är på väg till musiklektion med sin klarinettspelande dotter Karla, 7, är kritisk till reklamkampanjen.

– Avsikten är väl ganska bra. Att vi ska omfamna nya invånare. Men det är ändå lite löjligt.

Dottern Karla får bestämma om de ska kramas eller inte på bilden. De håller om varandra tillgivet, men kramas inte. Kanske en liten protest det också.


• Under en månad reser Expressens krönikör Lars Lindström i husbil genom det inre av Sverige – från Lappland till Skåne – och berättar om människor han möter och miljöer han färdas genom.