Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Barn behöver inte vuxna som utnyttjar dem i sin hatpropaganda

I sin iver att smutskasta invandrare och andra som enligt oklara mått inte anses tillräckligt svenska publicerade den SD-anknutna saften Avpixlat en förfärlig video tidigare i veckan.
Det brukar Avpixlat göra. Till och med filmer som föreställer en ung, berusad kvinna som blir sexuellt utnyttjad av flera män tyckte den här anonyma ”redaktionen” att det var rätt att publicera för några månader sedan.
Att den unga kvinnan med stor säkerhet var ett brottsoffer struntade de fullständigt i. Efter stor upprördhet i media över detta grova övertramp plockades videon bort – men las in igen sedan brottsoffrets ansikte ironiskt nog ”pixlats”, av Avpixlats redaktion. Att ”pixla” betyder att dölja till exempel ansikte så att en person inte går att identifiera på bild.
Nu har SD-anknutna Avpixlat publicerat en video som sägs vara en misshandel på en skola, också en plågsam och upprörande scen att titta på. En ung kille blir örfilad av några andra unga killar.
Avpixlat visste vid publiceringen inte någonting om bakgrunden till händelsen, det enda som stod klart är att såväl den som utsätts som de som slår är minderåriga.
Att filmens uppkomst var osäker, att de inblandade är barn struntade Avpixlat i. De publicerade en film där barnen lätt kan identifieras, kanske särskilt den slagne. De drog sig inte ens för att namnge barnen som slår. Utan att ha en aning om det ens är rätt namn. Det viktiga för SD-anknutna Avpixlat är att mobbarnas namn klingar osvenskt, och att barnen kan användas i propagandan mot invandrare och andra som enligt oklara mått inte anses tillräckligt svenska.
Efter hård kritik i media försvarar sig Avpixlats Mats Dagerlind med att filmen är ”iscensatt”, altså en fejk. Det finns nämligen andra bilder som skildrar pojkarna som kompisar, och filmen plockas bort från sajten. Dagerlind är nära knuten till Avpixlat, representerar sajten i debatter och ingår i redaktionen för Sverigedemokraternas tidning SD-kuriren.
Nu har händelsen på skolan ändå hamnat hos polisen och ska utredas. Det är bra att polisen har resurser att utreda mobbning, även om de här killarna knappast är straffmyndiga. Skolan lovar att ta tag i saken på sitt håll. Pojken som misstänks bli mobbad behöver hjälp och stöd av vuxna som tar sitt ansvar och inte vuxna som utnyttjar barns ansikten och namn för att sprida hatpropaganda.