Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magnus Carlsson trodde att artistkarriären var över

 

Anklagelserna om skattebrott har tagit hårt på sångaren Magnus Carlsson från banden Alcazar and Barbados. Han berättar om sin skräck när han blev inkallad till sitt första förhör:

– Jag blev så jäkla rädd. Jag såg det som slutet på min karriär.

Magnus Carlsson står i centrum under den andra dagen av rättegången mot honom, Lotta Engberg och Martin Stenmarck. Alla tre står åtalade för skattebrott – och har redan tidigare förlorat tvister mot skatteverket i denna långdragna historia.

Magnus Carlsson dricker juice direkt ur flaska, och erkänner att han tagit emot pengar direkt ur handen från den likaledes åtalade artistbokaren Bruno Tillander för framträdanden i köpcentrum. Men inte så mycket som artistbokaren påstår – omkring 15 000 kronor svart för varje – utan snarare mellan 5 000 och 7 000 kronor, som han säger i Stockholms tingsrätt. Eller mellan 2 000 och 5 000 som han har sagt i tidigare förhör.

Att Magnus Carlsson vinglar hit och dit när det gäller summorna beror på att han är ”fruktansvärt ointresserad av ekonomi” Eller var, innan han blev åtalad.

Det är ett genomgående tema för de tre artisternas försvar. De vet inget om pengar. Har ingen kunskap. Kan ingenting.

Om skräckförhöret hos skattebrottsenheten säger han i dag att det var det mest obehagliga han har varit med om:

– Det kändes overkligt. De pratade om saker och termer som man inte har en aning om som artist. Som man inte bryr sig om, som man inte ska bry sig om. Det var en främmande värld, kan man säga, och plötsligt ifrågasattes man.

Magnus Carlsson påstår att han aldrig pratade pengar med artistbokare Tillander, mannen som ordnade singbackspelningar på köpcentrum i stort sett varenda vecka åt honom under några år. Det låter märkligt att flänga runt mellan trista gallerior i Borlänge, Mjölby och Örnsköldsvik varenda helg utan att veta sitt arvode. Aldrig fråga eller bry sig om att räkna pengarna.

Bruno Tillander menar att Magnus Carlsson förstod att detta var svarta pengar.

– Får man pengar i ett kuvert, utan kvitto, är det väl självklart att de inte är skattade. Han kallade pengarna för Brunodinarer.