Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Tråkigt att behöva komma med det här avslöjandet just på julafton

Hela familjen sitter och käkar middag och artonåringen undrar vid vilken ålder hon upptäckte att jultomten och pappa var samma person. Jag vet inte. Fem år kanske? Hon minns att hon kom så nära tomten att hon såg att det var en mask, stack in ett finger, drog lite och utropade att det var ju pappa!
Nä, just det: jultomten existerar inte. Tråkigt att behöva komma med det här avslöjandet just på julafton. Fast egentligen är det väl vanligast att hemligheten röjs den här dagen.
Alla små tomtedyrkare växer upp och begriper under några jular att det inte är en riktig tomte som kommer med gåvor. Vi fortsätter ändå tro. För att vi vill. Men en dag sticker vi in ett finger bakom masken, inser sanningen och livet kan gå vidare.
Att tro på någonting gör inte att det blir sant. Jag är ledsen att i dag också behöva berätta att det inte finns några gudar. Sorry. Inga som helst vetenskapliga bevis tyder på Guds eller Allahs existens.
Att tro på Gud, Allah, Krishna eller Oden är var och ens rättighet. Jag har inga problem med det. Jag hade en barndomskompis som var Jehovas vittne, har spelat fotboll med EFS:are och har haft buddistiska grannar som visat oss templet i Los Angeles. Jag har låtit mina barn sjunga i kören i en lutheransk kyrka, suttit i en föreningsstyrelse med en muslim och druckit whisky med en präst i rysk-ortodoxa kyrkan.
Sympatiska människor allihop, på olika sätt. Men när människans tro inkräktar på och styr andra människors liv – då börjar det krypa i mig. När troende förföljer andra för att de inte lever som de eller för att de tror på en annan av flera tusen gudar – då brister mitt hjärta.
Den religiösa tron har gått över styr när en ung kvinna i Landskrona med 107 knivhugg mördas av sin bror för att hennes familj – som tillhör den konservativa religionen jezidism med inslag från hinduism, kristendom, judendom och islam – vill ”upprätta släktens heder”.
Religionen har för stort inflytande när en 31-årig kvinna i Irland dör på sjukhuset för att läkarna vägrar abortera hennes döende foster. När den irländska regeringen vill se över det kvinnofientliga abortförbudet ryter katolska kyrkan till. Fyra ledande gubbar muttrar om att ”licensiera ett direkt och avsiktligt dödande av en oskyldig baby”.
Vad vet kardinal Sean Brady, 73, ärkebiskop Diarmuid Martin, 67, Dermot Clifford, 73, och Michael Neary, 66, som vi inte vet? Ingenting. De tror.
Jo, förresten. Brady visste redan 1975 en sak vi inte visste: att katolska kyrkan hade en präst som våldtog barn. Skyddade han då, i Guds namn, barnen? Nej, han krävde att den drabbade 14-årige pojken skulle hålla käften. Pedofilprästen Brendan Smyth kunde fortsätta våldta, och fälldes först 20 år senare för minst 90 sexövergrepp mot 40 barn. Brady befordrades till ärkebiskop och kardinal.
Komikern Ricky Gervais gjorde i Globen i Stockholm en komisk granskning av den bibliska berättelsen om Noaks ark från en av sina gamla barnböcker. Där bestämmer sig Gud för att utplåna hela mänskligheten – utom två personer – för att en människa sliter en annan i näsan.
Om det fanns en allsmäktig Gud skulle hen tillåta att en präst våldtar barn i hens namn under två decennier? Verkar ologiskt av en Gud med makt att förgöra hela människorasen, om ni frågar mig.
Snart kommer motargumenten som ett mejl i inkorgen: ”människans ondska… bla bla… djävulens kraft… bla bla…”.
Tro vad ni vill. Detta är mitt julbudskap. Älska varandra så mycket som möjligt. Försök göra det rätta. Lev väl.