Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Thoralf Alfsson (SD) hetsar gärna mot 14-åringar

Den i somras förtalsdömde Thoralf Alfsson, riksdagsman för Sverigedemokraterna, lägger upp klipp från Youtube på sin blogg, trots att de enligt Youtubes egna regler är hets mot folkgrupp och plockas bort allt eftersom.

Främlingsfientliga krafter är oerhört upprörda över att SVT i år hade en svart Lucia och lät en rappare lägga en julrap över den vackra körsången. Det kunde vi läsa om för en vecka sedan. Man kan diskutera kvalitén på det hela, absolut. Man kan diskutera om det är lyckat att kombinera traditionell körsång och rap, visst.

Men det gör inte riksdagsman Alfsson (SD). Han är upprörd för att lucian inte är blond och tillräckligt ”svensk” i hans ögon och han är upprörd över det han kallar ”det mångkulturella förfallet”. Vi pratar om en 14-årig tjej som heter Astrid. Det är ett barn du hånar, riksdagsman Alfsson.

I videoinslaget, som har snotts in från SVT, kallas ”Luciaturken”, och har försetts med hetsande kommentarer, kritiseras att Lucian (som är svart) ”inte utstrålar värme och skönhet” och att det finns ”en riktig lucia” bland tärnorna som borde ha fått den rollen.

Att som riksdagsman Alfsson genom publiceringen stödja videons påstående att  ”för att sarga den svenska kulturen krävs det att man blandar upp den den främmande inslag” är så historielöst att man baxnar. Hade vi inte tagit in ”främmande inslag” i svensk kultur hade vi inte haft någon Luciatradition!

Youtube plockar ned dessa videor med hänvisning till att de strider mot Youtubes policy ”som förbjuder hets mot folkgrupp”. Det hindrar inte riksdagsman Alfsson (SD) att publicera nya varianter, som också plockas bort. Riksdagsman Alfsson (SD) hetsar gärna mot barn om de inte ser tillräckligt svenska ut i hans ögon.

Det är ovärdigt Sverige att ha en sådan riksdagsman. Vi borde ha nolltolerans mot riksdagsmän som Thoralf Alfsson.