Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Snart kan Instagram sno våra bilder till reklam för vad som helst

Ni som kör ut era bilder på Instagram får se upp. Särskilt om ni är rädda om era fotografier. Från 16 januari gäller de nya reglerna. De innebär att Instagram kan använda era bilder i reklam för varor och tjänster – utan någon som helst ersättning till den som tagit bilden.

Unga Lisa Tellbe från Örebro är en av Sveriges populäraste på Instagram. (Bilden till vänster är från hennes Instagram). Men vill hon verkligen att hennes bilder ska användas i reklam för, låt oss säga hårförlängning eller hälsokost, utan att få ett öre i ersättning?

Kanske är det OK för vissa. För proffsfotografer som använder sig av Instagram för att väcka intresse för sina bilder är det inte lika kul. För den som tar bilder av sig själv är det bra att veta att man godkänner att man kan bli fotomodell för frukostflingor utan någon ekonomisk ersättning.

Så här står det:

”Some or all of the service may be supported by advertising revenue. To help us deliver interesting paid or sponsored content or promotions, you agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata) and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you.”

Bara så att ni vet vad ni släpper ifrån er när ni klickar i rutan för att godkänna de nya reglerna som ni aldrig brukar läsa igenom.

Jag tänker avsluta mitt konto på Instagram. Det var ändå inte särskilt flitigt använt.

Läs mer på Cnet.

FOTNOT: Med anledning av frågor bland kommentarerna. Bilden på Lisa Tellbe är från hennes Instagramflöde. Hon har godkänt publicering i Expressen, och bilden har publicerats i tidningen och på expressen.se tidigare. Läs gärna mitt dokument om de svenska stjärnorna som skapas på sociala medier via den här länken.