Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Kan man prata med de döda? Nobelpris på det!

Minst femton anmälningar hittills mot Julkalendern i SVT, bland annat för att den uppmanar till ockultism.

En kvinna, en mamma, som själv har anmält, satt i morse i tv-soffan och förklarade varför. Hennes egen mamma hade en gång i 20-årsåldern gjort den där grejen anden i glaset och tyckt att det var väldigt obehagligt och anmälaren hade hört någon säga någon gång att det där faktiskt fungerar, att man kan få kontakt med andra sidan och att då uppmuntra barn att ta kontakt med andra sidan var mycket olämpligt.

Nobelpris på det.

Om det finns en vetenskaplig metod som fungerar så att man kan få kontakt med de döda bör den tekniken inte hållas hemlig. Ut med den på marknaden, bara. Nobelpris nästa år.

Zbigniew Golebiewski, kyrkoherde på Sankta Annas katolska församling i Nyköping, varnar för tv-serien och kallar SVT för ”den ondes hantlangare”.

Det enda argument jag kan finna mot att ha med spöken man kan prata med i en tv-serie för barn är att det kan innebära en normalisering av en vanföreställning.

Men fördelarna överväger ändå. Det är faktiskt en saga, som Harry Potter, som Anden i flaskan, som Mio min Mio. Inte riktigt lika bra, dock, av det jag råkat se.

Att tro att någon är ”Den ondes hantlangare” kräver att man tror på att det finns ett spöke som heter ”Den onde”. Där kan vi också prata om att sprida vanföreställningar.