Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

KRÖNIKA De räddade livet på Reinfeldts son

Vi får lyssna på berättelserna om hur statsminister Fredrik Reinfeldts då 16-årige son slogs ned med en flaska och sparkades i huvudet. Hur två ordningsvakter lyckades skingra folksamlingen. Hur en tredje ordningsvakt med sin batong skyddade honom när han blev förföljd.
Jag tänker: de räddade livet på Reinfeldts son.
Jag tänker på 16-årige Riccardo som sparkades ihjäl av sina förföljare för fem år sen.
Reinfeldts yngsta son har hunnit fylla 17, och får stöd av mamma Filippa i rättssalen när Stockholms tingsrätt kör igenom målet mot den jämnårige pojke som åtalas för grov misshandel. Filippa Reinfeldt sitter stilla och lyssnar på den tragiska historien från november 2011. Sonen säger:
– Många irriterar sig på mig för att jag heter Reinfeldt. Det är inte kul att bli utsatt på grund av något som pappa jobbar med. I ungdomsvärlden tycker en del att det är coolt, andra vill bara spöa mig. Jag blir som en slags trofé.
Allt börjar i en villa i Bromma, där en 15-årig tjej har en föräldrafri fest och 80 ungdomar – många objudna gäster – dricker alkohol och bråk uppstår. Redan här vill jag ställa en fråga om föräldraansvar. När det blir tumult avslutar tjejens 17-åriga bror festen och skickar ut alla. Reinfeldts son drar därifrån med en sprucken läpp. Bråket i Bromma fortplantar sig till Stureplan i Stockholm, där ett tonårsgäng via sina telefoner under natten utmanar Reinfeldts kompisar.
Här har vi alltså två gäng omogna, adrenalinstinna tonåringar, några berusade, som klockan halv tre på natten ska träffas vid Östermalmstorg för att slåss. Så patetiskt. Så sorgligt. Det ena bestod av mellan 30 och 60 personer, det andra av cirka 15. Reinfeldts son säger att de inte ville slåss, men de rörde sig ändå i riktning mot mötesplatsen.
Han berättar vad som hände när de såg det stora gänget:
– Några börjar springa mot oss. Vi blev rädda. Vi fick panik.
De försökte smälta in i vimlet på Stureplan. När den åtalade 17-åringen och hans kompis fick tag i Reinfeldts son hände allt snabbt:
– Jag lossar greppet han har tagit om mig och säger låt mig vara. Ni har tagit fel kille. När den andra tog fram en flaska var det som att jag frös. Jag får slaget i huvudet och slocknar i fallet. Jag vaknar upp innan jag ramlar helt. Då får jag sparken i bakhuvudet.
Två ordningsvakter på krogen East uppmärksammade misshandeln, sprang fram med dragna batonger och upplöste folksamlingen. Reinfeldts son fick hjälp av sina kompisar att ringa polisen. Han vågade inte åka hem, eftersom någon sagt i telefon att de väntade på honom med kniv där.
– Alla var sjukt chockade. Jag satt och mumlade för mig själv. Jag skulle skjutas, knivhuggas, folk skriker att jag har slagit dem… När jag såg en man med kniv eller knogjärn som närmade sig blev jag livrädd. Jag sprang för livet.
En ordningsvakt på Sturecompagniet hörde 16-åringen ropa ”de försöker döda mig, snälla hjälp mig” och drog sin batong till skydd. Förföljarna gav sig. Så kom polisen.
Reinfeldts son hade tur som kom undan med en bula och huvudvärk. För fem år sedan slogs 16-årige Riccardo Campogiani ned efter en föräldrafri, laglös tonårsfest på Kungsholmen i Stockholm. Han försökte komma undan, men förföljarna hann i kapp honom och sparkade ihjäl honom. Av detta har inga lärdomar dragits.