Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

KRÖNIKA Brott FÖR Gotland, eller BROTT mot Gotland

BUNGE. I Ojnareskogen på norra Gotland har ett tiotal människor klättrat upp i de höga tallarna som ska fällas av den stora avverkningsmaskinen.
Här ska rivas upp ett trehundra fotbollsplaner stort sår i en känslig miljö, ett kalkbrott som ska rädda kvar sextio eller kanske hundra jobb på ön.
Striden gäller: är det ett brott FÖR Gotland eller ett BROTT mot Gotland?


[FOTO: Mikael Johansson]

När skymningen sänker sig över Ojnareskogen monterar Nordkalks entreprenörer upp strålkastare på höga stolpar för att lysa upp området under natten. Dagen har varit dramatisk. Demonstranter har ropat ”Skam! Skam!” och burits bort av polis.
Nu har stålstaket satts upp innanför de blåvita avspärrningsbanden. En polisbil hänger kvar vid grinden. De övriga sjuttio polismännen har åkt härifrån med hästar och hundar. Tallarna som stod så stolta för några timmar sedan ligger ned i riset. Margareta Nobell från Tingstäde kan inte hålla inne ett utrop:
– Men titta hur det ser ut!

I Ojnareskogen utkämpas en strid. Mellan naturvärdena och jobben. Mellan miljöaktivisterna, ortsbefolkningen och storföretaget. Mellan människor med olika syn på samhället.
Arkitekten Daniel Hellborn, som bor på Gotland sedan 8 år, är en av dem som suttit i ett träd i fem timmar. Han är kritisk mot att maskinerna gick så nära som tio meter, när de sagt att säkerhetsavståndet skulle vara hundra. Han är framför allt kritisk mot att Nordkalk har fått sätta i gång att skövla skogen, fastän högsta domstolen inte har sagt sitt.
– De tar den här skogen på två veckor. De vill bli av med skogen. Då blir det inget mer att prata om när högsta domstolen ska ta upp saken. Då är redan skadan skedd för de 266 rödlistade arterna som finns här, säger Daniel Heilborn.

Han är, liksom många andra gotlänningar, oroliga för hur vattenförsörjningen kommer att påverkas av kalkbrottet. Tränger det in salt i vattnet blir det katastrof för hela området, och den risken är stor, enligt naturvårdsverket, naturskyddsföreningen, Fältbiologerna och Världsnaturfonden WWF.
Striden om Ojnareskogen har pågått i sju år. Nordkalk fick nej i alla instanser. Men någon vecka innan miljööverdomstolen skulle ta upp frågan röstades en ny lag igenom i riksdagen, och vips kunde nej, nej och åter nej förvandlas till ett ja.
Man kan misstänka att det är arbetslinjen som avgjort regeringens agerande. Några nya jobb blir det visserligen inte, men Nordkalk kan fortsätta sin verksamhet på Gotland.

I demonstranternas tältläger vid Rute är det kvällskonsert. En orgel har släpats ut i skogen. ”Ingenting annat kan få oss härifrån” lyder refrängen i en av kampsångerna. Det kommer en rapport om att någon har blockerat grusvägen till avverkningsplatsen med en gigantisk grushög. Striden är inte över.

[Publicerad i Expressen 29/8 2012]