Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KRÖNIKA Dr Åsas sambo måste ha haft ruskig otur

Häpnadsväckande mycket pekar på att mannen som kallas Dr Åsas sambo verkligen har tuttat på Harry Scheins gamla villa i Danderyd.
Men tänk om han inte har gjort det.
Vilken ruskig otur han måste ha haft!

Den åtalade 43-åringen sitter hela dagen i upprätt och stel position i Attunda tingsrätt i Sollentuna, onaturligt vriden så att han vänder ryggen åt åhörarna.
En enda gång får han svara på frågor denna onsdag, som annars är vikt för olika expertvittnen. Rådmannen Lena Hjelmtorp vill dubbelkolla en sak: använde han verkligen båda de stora dunkarna med diesel och alla tio flaskor tändvätska när han eldade utanför sitt eget hus? Jodå, så var det.
Försvararen Ulf Klementsson har inget lätt jobb. Han försöker inte ens närma sig någon av den åtalades många märkliga berättelser. Han riktar i stället in sig på saker som antyder att någon annan kan vara skyldig. En okänd bil som körde förbi, ett fönster som KAN har brutits upp, en dålig avståndsbedömning av utredarna, en GPS som inte fungerar felfritt, en ifrågasatt väderrapport…
Om 43-åringen är oskyldig måste han vara Sverige mest otursförföljde man. Villan han har köpt för 19 miljoner eldhärjas. Två dagar före branden krossas hans dröm om få bygga om fastigheten, och det ser ut som att han får ett motiv. Han bestämmer sig omedelbart för att elda lite skräp, och köper samma dag tio liter tändvätska, 40 liter diesel, fem tändare och en pulka.
Lika olyckligt för 43-åringen, om han är oskyldig, är att flaskorna med tändvätska vid inköpet är kladdiga, vilket gör att det på övervakningsvideon ser ut som att han sätter på sig handskar för att inte lämna några fingeravtryck.
Olyckligtvis hittar utredarna efter branden nio tomma flaskor, två dunkkorkar och en pulka vid eller nära brottsplatsen – som är indränkt i diesel och tändvätska. Den som tände på skrev – för att lägga skulden på vänsteraktivister – ”kapitalistsvin” på villans väggar. Otursamt nog med samma sorts färg som 43-åringen hade köpt och förvarade hemma.
Att hans bil och GPS befinner sig vid den brandhärjade villan denna mörka natt är ett lika oturligt sammanträffande, då han själv låg och sov i en tvättstuga i Albano och hade lämnat bilen fri för användning utanför, med nycklar och allt. Den okände som lånade hans bil åkte med GPS – utan att tänka på hur illa det skulle se ut – raka vägen till 19-miljonersvillan och kollade om den brann.
Nu hoppas 43-åringen att turen vänder och att tingsrätten blir övertygad om att alla indicier som pekar mot honom är rena sammanträffanden.