Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KRÖNIKA Dr Åsas sambo är Sveriges sämsta mordbrännare

Läkaren Magnus Lundberg satte på sig handskar inför kameran och köpte en himla massa tändvätska och ännu mer diesel och körde med hjälp av sin GPS till Harry Scheins gamla villa och tände på fastigheten som han köpt för 19 miljoner kronor.
Efter gårdagens dom på fyra års fängelse kan konstateras att mannen som kallas Dr Åsas sambo är Sveriges sämsta mordbrännare – och en ännu sämre lögnare.

Pengar tycks vara det avgörande motivet, säger domen. Magnus Lundberg nöjde sig inte med att vara läkare. Han ville bli rik också, i fastighetsbranschen. När inte byggloven gick hans väg i spekulationsköpet av en av Sveriges mest kända villor i Danderyd norr om Stockholm bestämde han sig för att bränna ned den.
Trots att Magnus Lundberg, enligt tingsrättens dom, hade dränkt in hela villan med tändbar vätska kunde delar räddas. Läkaren hade förbisett att grannhuset vid brottstillfället bevakades av en väktare som snabbt larmade brandkåren – och därmed bevarades även teknisk bevisning.
Inte bara detta misstag gjorde att 43-åringen, sambo med plastikkirurgen och tv-profilen Åsa Wihlbeck, kunde bindas vid mordbranden. Raden av klantigheter är lång.
Magnus Lundberg köpte dagen före branden helt öppet inför butikens övervakningskamera två stora plastdunkar för diesel, tio liter tändvätska, fem tändare och en pulka att dra bevismaterialet i, över snön.
På butiksvideon syns hur han försöker dölja sina spår: sätter på sig handskar när han ska lägga varor på bandet och tar tillbaka varorna när han inser att det är smartare att betala brottshjälpmedel kontant…
Till brottsplatsen hittade han inte, trots att han har köpt fastigheten, och tvingades använda bilens GPS. Efter brottet lät han den sitta kvar i bilen, till utredarnas glädje.
Om man ska måla ”KAPITALIST SVIN” på en husvägg för att polisen ska tro att vänsteranarkister ligger bakom en mordbrand är det inte smart att – av snålhet? – behålla färgflaskorna i källaren.
43-åringens förklaringar var under rättegången genant krystade. Han hade somnat i en tvättstuga mitt i natten. Lämnat sina bilnycklar på en lapp så okända kunde låna bilen. Känt ett tvingande behov att göra kopior av en nyckel till sin egen bostad – precis när han hade tillgång till mäklarens nycklar till Schein-villan.
Hans berättelse har ändrats gång på gång. Tingsrätten säger att han är en usel lögnare, även om den använder ord som ”helt otänkbar” och ”extremt osannolik”. Även försöket att hävda rätten att sätta eld på sitt eget hus nobbades: ”Enligt rättens mening är det helt klart att Magnus Lundberg inte har någon som helst rätt att mitt i natten bränna upp det hus han i och för sig köpt, men inte blivit lagfaren ägare av”.
Magnus Lundberg ville bli rik och berömd, och har synts med Robinsonkända Åsa Wihlbeck på mängder av vimmelbilder från showpremiärer, modevisningar, filmgalor och hotellinvigningar. Nu vet alla vem han är och vad han har gjort.

Foto: IVAN DA SILVA/BULLS