Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KRÖNIKA Bort med Mangs från våra gator

MALMÖ. Peter Mangs har fyra gånger erkänt mordet på Trez West Persson och mordförsöket på Xhafer Dani, men i tingsrätten i Malmö nekar han lika många gånger.
Det beteende han medger räcker gott och väl för enkel slutsats, oavsett om han fälls för mord eller inte. Vapenstollar som Peter Mangs måste bort från våra gator.

Först gråter Trez West Perssons mamma, och sedan erkänner Peter Mangs med nasal röst: han har gått omkring i Malmö med löständer, peruk och lösmustasch, han har besök en bank med en laddad Glockpistol i byxlinningen, han haft ett skarpladdat vapen i en lädermapp med fingret på avtryckaren när han har pratat med poliser på gatan.
Varför? För att kontrollera sitt adrenalin och få mera spänning i livet, säger han.
För att träna inför morden, påstår åklagaren.
Hur kan den här mannen ha vapenlicens, undrar jag. Oavsett om han fälls för mord eller inte: bort med honom från våra gator. Det måste bli svårare att få vapenlicens i Sverige, åtminstone lika svårt som att ta körkort.
I slutet av dagen i den kvalmiga säkerhetssalen i Malmö sammanställer kammaråklagare Håkan Larsson det som vänds emot den misstänkte seriemördaren i mordet och mordförsöket den 9 oktober 2009.
Alla elva hylsor som hittas på brottsplatsen på Västra Skrävlinge kyrkoväg har knutits till hans pistol. Två kulor som hittats kommer från pipan som satt i hans vapen när han greps. Han har kartlagt offren. Han har erkänt för minst fyra personer att han är skyldig. Han har betygsatt mordplatsen med en tiopoängare på en lista i datorn.
Peter Mangs vet inte vad han gjorde den dagen, och avfärdar allt som en slump eller en konspiration mellan de enda två kompisar han har haft. Sina erkännanden kallar han ”extrem jargong” mellan vänner. Eller experiment han har utfört för att se hur folk reagerar. Suck.
Men när han till psykologen på häktet säger att han skjutit Trez, varför gör han det? Åklagaren undrar och Peter Mangs svarar att han inte visste att hennes tystnadsplikt kunde hävas. Jaså. Hoppsan.
Nu tror jag ändå att 40-åringen fälls. Att den samlade bilden efter två månaders rättegång kommer att bli att det står utom allt tvivel att Peter Mangs ÄR den cyklande seriemördaren i Malmö.
Han har själv, trots att han nekar, siktat in sig på ett liv bakom galler. Han hade tänkt gå i kloster, men har skippat idén eftersom han ”inte har något kristet intresse”.
Att leva på institution ska bli inspirerande. Han tyckte ändå inte att det var så intressant att leva det vanliga livet. Det ska bli skönt, säger han. Det tycker vi med.