Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Jag tror inte att Angela Merkel säger ”etniska tyskar”

En politiker vet värdet av ord. Jag tror till exempel inte att Angela Merkel använder sig av uttrycket ”etniska tyskar” särskilt ofta. Typ aldrig. Det är liksom lite laddat.
Eller ta ordet ”massarbetslöshet” och dess betydelse före och efter ett val. Ord är viktiga, tro inget annat.
Det är därför inte helt betydelselöst att Fredrik Reinfeldt valde att säga ”etniska svenskar” i stället för ”inrikes födda”. Trots att det inte existerar någon statistik som delar in arbetslösheten efter etnicitet. Men riktigt vad det betyder vet jag inte.
Att hurraropen för Reinfeldts ordval mest kommer från människor som tycker det är fruktansvärt angeläget att de får säga ”negerboll” när de ska ta kaffepaus borde ge statsministern en tankeställare.
Men det stora problemet är väl snarare att han inte har några ord för vad han tänker göra åt själva saken, det vill säga se till att utlandsfödda svenskar snabbare får jobb.