Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

KRÖNIKA Den mångkulturella mixen är SDs hemliga kärlek

Lyssnar på svensk reggae med Syster Sol på Spotify för att fira att sommaren verkligen har kommit, på allvar. Visst känns det som att maj månad alltid slår juni rent vädermässigt?
När jag hör blandningen av soul, dans och reggae i Syster Sols version kommer jag att tänka på när jag var på valvaka med Sverigedemokraterna för två år sedan och avslöjade partiets hemliga kärlek för den mångkulturella mixen.

Här kommer den texten i repris.
Bäst är att originalsnubben som Jimmie Åkessons fans trallar med kallar sig Lord Invader.

Snacket går på nätet att Sverigedemokraterna var influerade av rasistiska skinnskallar när de hyllade sin partiledare på valvakan med sången ”Jimmie Åkesson sha-la-la-la-la”.
Det är inte alls säkert.
SD kan också i hemlighet älska mångkulturen!
När Jimmie Åkesson klev in i festlokalen på Gärdet i Stockholm skrålade de närvarande Sverigedemokraterna som en man: ”Jimmie Åkesson sha-la-la-la-la”.
Detta reser allvarliga frågor både om SD-toppens kännedom om sitt eget partiprogram och dess kunskaper i musikhistoria.
Vi har under valrörelsen trummats in med SD-budskapet om hur mångkulturen hotar det svenska samhället.
Då förväntar man sig en ursvensk ramsa när partiledaren och riksdagsplatserna ska firas på valnatten. Icke så.
Sången SD-topparna sjöng heter i original ”Brown girls in the ring”, är en barnvisa och skapades i den kokande gryta av olika folkgrupper, religioner, språk och kultur som utgör Trinidad och Tobago i Västindien.
Därifrån fraktades låten till USA i calypsovågen på 1950-talet och vidare till Europa. Den blev på 1978 en diskohit med Boney M, tysk grupp vars sångerskor hade sina rötter på Jamaica, Montserrat och Aruba.
På 1980-talet blev refrängen – med ny text – en ramsa på fotbollsmatcher i England. Via fotbollshuliganerna hamnade den hos svenska skinnskallar som tondövt och historielöst skränande ”Sverige åt svenskarna sha-la-la-la-la”.
Den sistnämnda kopplingen har gett upphov till många kommentarer på Internet om att Sverigedemokraterna stämde upp sin sång till Jimmie Åkesson för att manifestera partiets rötter i den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt.
En större sensation är om Sverigedemokraterna i hemlighet gillar Lord Invader, som på 1950-talet gjorde en av de första kända inspelningarna av ”Brown girls in the ring”.
Sångaren med det hotfulla namnet Lord Invader heter egentligen Rupert Grant och föddes i San Fernando, Trinidad år 1915, i denna mångkulturella mix som bland annat skapade calypson. Här levde spanska kolonisatörer, afrikanska slavar från en rad olika etniska grupper, franska kreoler, brittiska kolonisatörer, massinvandrade indier, syrianer, portugiser och kineser som kom till öarna på 1800-talet.
Ur denna sverigedemokratiska mardröm, ett i sanning mångkulturellt samhälle, föddes det som blir en hyllningssång till Jimmie Åkesson – och samtidigt en hyllning till mångkulturen. Är det inte fantastiskt?
Vad det visar är det orimliga i Sverigedemokraternas politik. All kultur uppstår och utvecklas i mötet med annan kultur.
På nätet finns för övrigt en annan söt version av ”Brown girls in the ring”. Några muslimska flickor från Islamiyah Matriculation School i Tamil Nadu, Indien, dansar och sjunger glatt, och jag kan bara tänka på Jimmie Åkesson. Sha-la-la-la-la…

[Publicerad i Expressen 24 september 2010]