Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KRÖNIKA Anders Behring Breivik säger att han ALDRIG använt smink

OSLO. Trots att Anders Behring Breivik i tio år inte pratade om annat än ”islamifieringen” av Europa och ”mångkulturalismens” fasor misstänkte vännerna aldrig att en högerextrem våldsverkare doldes i honom.
Nu vill de inte se honom i rättssalen. De talar om honom med sorgsna röster. En av dem gråter.
När ordet går till Breivik – åtalad för 77 mord – ägnar han sin tid åt att kraftigt dementera vännernas uppgifter att han är feminin och säger att han ALDRIG har använt smink.


Dagens första tårar i sal 250 i Oslo tingsrätt fälls av en 27-årig kvinna som hörde till gänget kring Anders Behring Breivik. När hon ska förklara varför hennes expojkvän inte gav upp försöken att få kontakt med sin bäste vän Breivik under den tid han isolerade sig – då brister det för henne.
Alla fyra kompisarna talar om Breivik, eller Anders som de säger, i dåtid. Som om han vore död. Kanske är det därför de inte heller vill ha honom i rättsalen när de vittnar; det vore otäckt om han fortfarande levde.
Den skäggige 32-åring som stått Breivik allra närmast sedan de blev kompisar under gymnasietiden står där i sin rutiga skjorta och är uppenbart bedrövad. Han säger:
– Han var en förtrolig vän. Han stöttade mig när min bror gick bort. Han var öppen, ärlig, lojal… och envis.
Kanske har han dåligt samvete för att han alltid försvarade sin kompis, när andra tyckte att Breivik var jobbig som alltid skulle diskutera hotet från islam.
Kvinnan säger att hon efter händelsen på Utøya har tänkt mycket på Breiviks förvandling.
– Först var han den starkaste, tjänade pengar medan de andra killarna i gänget var lite mer seriösa. Sedan började alla studera, fick flickvänner, medan hans liv gick åt andra hållet.
Breivik misslyckades med mycket: hans företag gick i putten, en aktiespekulation slutade i katastrof, hans relationer med kvinnor var kortvariga, han fick flytta hem till pojkrummet hos mamma, han isolerade sig.
Precis som Peter Mangs, den misstänkte seriemördaren i Malmö, valde Breivik att ta ut sin frustration på någon annan. Det är samhällets, politikernas, invandrarnas fel att allt går dåligt för mig.
Hans bäste vän beskriver Breivik som mycket tungsint och inbunden under en lång period.
– Han hade en dyster världsbild. Han sa att allt kommer att gå åt helvete.
Alla vännerna pratar om Breiviks fixering vid sitt utseende. Att han opererat näsan för att den såg ”arabisk” ut och han ville ha den mer ”arisk”. Att han använde smink och puder och sa att han som fotbollstjärnan David Beckham var ”metrosexuell”. En av hans vänner trodde att Breivik gått in i en depression för att han insett att han var homosexuell och inte vågade komma ut.
När dagen nästan är slut får Breivik komma in i rättssalen igen, och då vill han säga något. Han korrigerar sina vänners detaljuppgifter på en rad punkter:
– Jag har aldrig varit feminin. Jag har aldrig använt smink eller puder. Möjligtvis täckstift för att dölja finnar.
Tänkvärda slutord denna dag från en misstänkt massmördare.