Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KRÖNIKA Tobias ”Tejbz” Öjerfalk är större än Robyn och Avicii på Youtube

Det mest intressanta med Tejbz i Piteå är inte att han har en halv miljon som prenumererar på hans videokanal på Youtube eller att 73 miljoner har tittat på hans videor.
Nä, det är två andra saker: att 23-årige Tobias Öjerfalk, som han egentligen heter, har visat sin mamma att Youtubestjärna visst kan vara ett jobb, och att ingen tv-kanal har fångat honom ännu.

De flesta som inte är inbitna gamers har noll koll på Tobias Öjerfalk i Piteå. Precis som svenske Pewdiepie, 22-årige Felix Kjellberg i Göteborg – som jag skrev om för två veckor sedan – har Tejbz ett otroligt troget följe av fans över hela världen.
Tobias Öjerfalk har 93 000 följare på mikrobloggen Twitter, lika många som Alex Schulman och många tusen fler än både Jonas Gardell och Magnus Betnér, som räknas bland de största svenskarna på Twitter. 183 000 gillar Tejbz på Facebook och snart har han en halv miljon prenumeranter på sin Youtube-kanal. Han är därmed betydligt större än Sveriges just nu största popstjärnor Robyn, Avicii och Swedish House Mafia.
Norrbottningen Öjerfalk lägger upp videor där han kommenterar när han spelar våldsamma stridsspel som ”Call of duty”, gör egna topplistor på bra sekvenser och drar lite historier om tjejer och relationer.
Det låter inte så märkvärdigt i den gamla skolan, men i den nya skolan är det succé. För den som gör saker rätt på Youtube finns inga gränser. När allt tog fart för ett par år sedan satsade Tobias Öjerfalk allt på ett kort.
– Jag bestämde mig för att säga upp mig från jobbet. Jag jobbade på bank och bokade rådgivningsmöten på telefon. Min mamma var inte så glad. Hon tyckte det lät bättre att jobba på bank.
Men med annonsintäkter och reklamuppdrag som bygger på hans stora popularitet på internet blev hobbyn att spela tv-spel ett yrke. Tejbz har dessutom spelat in musikvideor som fått miljonpublik, toppat Itunes i Sverige och gjort filmdebut i en Hollywoodrulle – med Nicolas Cage i huvudrollen. Producentens son älskar Tejbz och föreslog honom i en liten roll som svensk campare i ”Ghost rider: Spirit of vengeance” som nyligen hade USA-premiär. Svensken har bara ett par repliker, och filmen sågades rejält.
– Men det var väldigt väldigt värt, säger han.
Men fortfarande finns det en skevhet mellan vad som fungerar på internet och vad som fungerar i traditionell tv. Hur kan man annars förklara att ingen tv-kanal fångat in Tejbz popularitet och gett honom en egen show? Skulle det funka på en play-kanal? Tobias Öjerfalk vill utvecklas och gärna stå framför kameran – och en halv miljon fans sitter där ute och väntar.

 

 

Andra svenskar med stora
spelkanaler på Youtube

Pewdiepie. Felix Kjellberg från Göteborg spelar och kommenterar skräckspel ”Amnesia”, ”Afraid of monsters” och ”Cry of fear”. 386 000 prenumeranter och 91 miljoner videovisningar.
Robbaz. Robert Öberg kallar sig för King of Sweden och kommenterar spel som Battlefield 3 och Skyrim med rå ”vikinghumor” och stark svensk accent. 149 000 prenumeranter och 48 miljoner videovisningar.
LAGxPeanutPwner. Teo Sonning, Stockholm, spelar och kommenterar Minecraft, Battlfield 3 och många andra spel. 93 000 prenumeranter och 13 miljoner videovisningar.

[English version, by demand]