Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

KRÖNIKA Därför är Pewdiepie Sveriges hetaste internetstjärna

Helt på egen hand, i mörkret vid datorn, har Felix Kjellberg, 22, skapat fenomenet Pewdiepie.
68 miljoner visningar på Youtube, hundratusentals unga fans över hela världen – och nästan helt okänd för alla vuxna.
Varför älskar fansen honom? Enkelt. Han är en stor komiker, en naturbegåvning.

Alla tonåringar vet vem Pewdiepie är.
Nu får ni andra också veta det.
Han är det senaste svenska internetfenomenet och ett av de märkligaste. Inte ens han själv förstår hur det gick till.
Det göteborgaren Felix Kjellberg gör är att spela skräckspel som ”Amnesia”, ”Afraid of monsters” och ”Cry of fear” på datorn och samtidigt kommentera sitt spelande. Reagera med skrik och skratt. Lägga in röster. Han är en enorm framgång på Youtube. Hans kanal har 300 000 prenumeranter och hans videor har 68 miljoner visningar. Han har 81 000 fans på Facebook. Han säger:
– Jag pluggade på Chalmers och började med det här för ett år sen, som en hobby. Jag är lättskrämd och tänkte att det kanske blir lättare att spela skräckspelen om jag filmar mig själv och lägger ut filmerna på Youtube.
Sedan sju månader tillbaka lägger han upp minst en video per dag. Och fansen strömmar till. Pewdiepie får 3 000 nya prenumeranter till sin Youtube-kanal – varje dag!
Hans beundrare skriver låtar till honom, gör remixar med hans röst, lägger ut hyllningar, kommenterar, skriver brev… Felix Kjellberg har fått byta telefonnummer för att det var så många fans som ringde.
Han hade 25 miljoner visningar på Youtube senaste månaden. Youtube säljer reklam till hans kanal. Han får intäkter från t-shirtförsäljning.
Felix Kjellberg vill inte berätta hur mycket hans företag har dragit in på fenomenet Pewdiepie, men han kan leva på det i dag. Han berättar:
– Det här är mitt jobb nu. Jag har tagit paus i studierna. Det här är mitt drömjobb, jag kan inte be om ett bättre. Jag bestämmer mina egna tider, jag får göra det jag tycker om mest, jag har jättegulliga fans…
En annan fördel är att han kan göra det här jobbet från hela världen. Om några månader flyttar Felix Kjellberg från Sverige till Italien. Han ska bo i Venedig tillsammans med sin italienska flickvän Marzia. Men lugn, Pewdiepie-fans: han fortsätter spela in videor. Även om han faktiskt funderar på att ta ledigt en dag i veckan.
Att Felix Kjellberg har en komisk talang är odiskutabelt. Det är både fruktansvärt hemskt och fruktansvärt roligt när en pappa cyklar omkring med sin son i spelet ”Happy wheels” och båda krossas blodiga gång på gång och Pewdiepie hittar på absurda repliker allt eftersom spelet fortsätter.
Hemligheten är att han verkligen älskar att spela de här spelen och att han själv har kul när han gör det. Själv säger han att han bara försöker leva sig in i det hela. Det har han lyckats med så bra att han är Sveriges hetaste internetstjärna just nu.


Här en länk till hans populäraste klipp.