Lars Lindström

Forskare såg glimt av Gud

Upprymda forskare vid partikelfysiklaboratoriet Cern presenterade i går en världsnyhet: Man har sett en första glimt av vad man tror är den omtalade Gudspartikeln, pusselbiten som saknas för att beskriva universums uppkomst.

– Det är en fantastiskt första resultat i sökandet efter Gud, och oerhört spännande. Men vi måste vara försiktiga. Detta är ett första tecken och vi har intervallet, men vi kan ännu inte bekräfta eller utesluta att Gud existerar, sade Cerns generaldirektör Rolf Heuer.

– Vi har indikationer på att Gudspartikeln finns i ett mycket begränsat intervall. Det är första gången vi har tecken på att Gud existerar, men vi behöver mer statistik för att vara helt säkra, säger fysikforskaren Hans Danielsson till Svd.

Forskar är noga med att påpeka att man ännu inte kan tala om en upptäckt av Gud. Det handlar snarare om en observation av en Gud light. Enligt Cerns generaldirektör Rolf Heuer lär en bekräftelse av Gudspartikeln inte komma förrän i oktober 2012.

Men trots upprymdheten bland Cern-forskarna finns skeptiker runt om i världen. Några av dem är kosmologiforskaren Stephen Hawking och Nobelpristagaren Martinus Veltman som starkt betvivlar Guds existens.