Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Sofia Arkelsten är inte okunnig

Jag tror inte att Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten är särskilt okunnig i politisk historia eller bara råkade försäga sig när hon i en (bandad) intervju med Dagens Nyheters reporter Jenny Stiernstedt påstår att partiet varit med om att genomföra fri och lika rösträtt i Sverige.

PR-konsulternas omdaning av Moderaterna till det nya arbetarpartiet har gått hem så väl att hon faktiskt TROR att det ligger till på det viset. När högern i själva verket röstade ned och försenade förslaget om att inte rika skulle ha fler röster än fattiga och att även  kvinnor skulle ha rösträtt.

Arkelsten och andra ledande moderater tror säkert också att M var emot apartheid. Det är också fel. Läs Oivvio Polite här.

I själva verket har Moderaterna en tråkig historia som ett konservativt högerparti utan känsla för rättvisa: nej till åtta timmars arbetsdag 1923, nej till sjukkassan och a-kassan på 1930-talet, nej till nästan varenda semesterreform som lagts fram för svenska arbetare och tjänstemän, nej till allmän sjukvårdsförsäkring och barnbidrag på 1940-talet, nej till 40 timmarsvecka och nej till fri abort på 1970-talet.

Nej till allting som kunde förbättra situationen för de människor som byggde landet Sverige. Sofia Arkelsten ska vara jäkligt glad för att hon överhuvudtaget har rösträtt, och det är inte hennes politiska föregångare hon ska tacka.