Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Avgå, riksdagsförvaltningen!

Det är fullt möjligt och rent av troligt  att Håkan Juholt har gjort flera misstag, avsiktliga eller oavsiktliga, som innebär att han inte längre kan sitta kvar.

Men en annan fråga som ingen tagit upp är: Vad sysslar de med på riksdagsförvaltningen? Hur sköter de sina jobb?

Inte alls verkar det som.

Hur kan de godkänna att en riksdagsman får både ersättning för hyrbil och ersättning för resa med egen bil samma sträcka, samma dag? Hur många såna dubbla ersättningar har betalats ut genom åren?

Om Juholt talar sanning att han skrivit på sina hyresavier vilka som bor i lägenheten – varför betalar de då ut hela ersättningen? Känner de som arbetar på riksdagsförvaltningen inte till vad reglerna säger?

Om en riksdagsman beräknar en reseersättning i förväg, får förskott och kostnaderna sedan blir mycket mindre – varför begär inte förvaltningen in mellanskillnaden?

En reseadministratör på riksdagsförvaltningen ska:

– Granska, tolka och bedöma inkomna reseräkningar från ledamöter och anställda utifrån gällande reseregler,
– administrera resefakturor och följesedlar,
– underhålla och följa upp funktioner och data i resesystemet samt övrig systemadministration,
– informera och genomföra utbildningar om reseregler och resesystemet.

Kan någon tycka att riksdagsförvaltningen på ett korrekt sätt har granskat, tolkat och bedömt Håkan Juholts reseräkningar och begäran om ersättning för dubbelt boende? Utifrån gällande regler?

Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagsförvaltningen, borde ställas till svars för varför hennes avdelning handskas så här slappt med våra skattepengar. Kan de inte regelsystemet? Är de rädda för riksdagsledamöterna? Vågar de inte säga till?

Helt uppenbart måste fler än Håkan Juholt skärpa till rutinerna.