Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Räkna med Jan Guillou

Har nu läst gårdagens Guillou. Han tycks mena att Expressen är värst i skvallerjournalistik; tidningen gjorde förra veckan fyra förstasidor och 26 helsidor om otroheten i kungafamiljen, medan hans Aftonblad BARA gjorde fyra förstasidor och 19 helsidor. Häpnadsväckande. Undersökande journalistik på rent matematisk nivå.
Att det var en kris, att förlovning bröts, att uppgifterna var sanna och för den som betalar förlovningsringarna också relevanta, tycks inte intressera Jan Guillou.
Han bygger sin analys på sin fritt uppfunna ”sanning” att ”kungafamiljen inte dementerar”. Om han läste sin egen tidning kunde han till exempel i februari i år se en stor artikel om att kungafamiljen genom hovets presschef Nina Eldh dementerade Expressens uppgift om en kris i relationen mellan Madeleine & Jonas. Aftonbladet skrev också:
”Och enligt Aftonbladets hovexpert, Jenny Alexandersson, tyder allt på att paret istället har det bättre än någonsin.” Källan icke redovisad, uppgiften uppenbarligen felaktig.


Varje gång en sån här sak blir stor nyhet följer kritiken samma mönster. Morgontidningarna skriver helsidor om HUR andra bevakar, så kan de berätta om otrohet och bruten förlovning utan att blöta skorna.
Sedan kommer Guillouarna och pratar om att gränsen flyttas bla bla…Det började med Tiger & Elin-affären, skriver Guillou.
Jag vet inte vilket lands säkerhetstjänst Guillou hade möten med 2002 när Svennis & Ulrika-affären briserade. Annars kunde han ha kommit ihåg Aftonbladets förstasida 21 april 2002: ”Jag kom på Svennis och Ulrika i sängen”. Expressen hade säkert lika många sensationella löpsedlar och ettor om Svennis & Ulrika-affären. Detta kan man diskutera. Jag kan tycka att 19 sidor om Madde & Jonas-affären faktiskt räcker. Men att gränsen för vad som kan skrivas med detta har ”flyttats en mil ut i träsket” tycks vara en smula senkommen notering, om inte annat. Research som sträcker sig fyra dagar bakåt i tiden kan vara något begränsande.

Jag påstår inte att Jan Guillou bara vill hämnas för att Expressen avslöjade att han utfört uppdrag åt KGB. Inte alls. Han är säkert på allvar upprörd över att Jonas Bergströms otrohet fått publicitet, mest upprörd är han tydligen över de extra sidorna i Expressen.
Lite otur har Guillou dock: den dag han skriver detta har Aftonbladet 12 sidor om den brutna förlovningen. Expressen har också 12. Fast med Guillous helsida i samma ämne blir det 13 sidor i Aftonbladet. Rent matematiskt är det alltså Guillou som flyttar gränser.