KvP Ledarbloggen

Som man röstar får man ligga

Michael Strömberg (SD) i talarstolen i Hässleholms fullmäktige. Bild: Hässleholms Kommuns Youtubesändning.
Michael Strömberg (SD) i talarstolen i Hässleholms fullmäktige. Bild: Hässleholms Kommuns Youtubesändning.

Farsen (och tragedin) i Hässleholm fortsätter. För er som hittills missat den demokratiska och politiska turbulensen i den skånska kommunen sedan slutet av oktober, rekommenderas denna lathund.

En månad efter att den lokala treklöver-alliansen röstade fram SD till vice ordförandeposter (en omröstning som Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna redan pudlat ifrån) har kommunalrådet och kommunstyrelsens vice ordförande Ulf Erlandsson redan hunnit avgå efter en förödande granskning av både Expo och SVT Skåne.

Ikväll var det dags för det första fullmäktigemötet efter det stormiga mötet i slutet av februari. Och det blev, otroligt nog, än mer dramatiskt.

Efter uppropet begärde SD-ledamoten Michael Strömberg ordet. Det han sade blev inledningen till en lokalpolitisk lavin: ”Ja, välkommen. Jag har en liten hälsning idag, jag tänkte jag skulle inleda med den: Ulf Erlandsson hälsar och tackar så mycket för ett trevligt samarbete i kommunen och, ja, det är inte mera med det utan att härmed avsäger jag mig samtliga politiska förtroendeuppdrag i Hässleholms kommun, dagens datum, och det är jag, Håkan Spångberg och Jenny Strömberg och därmed lämnar jag min padda och mina tillhörigheter som har med kommunen att göra. Och övriga får göra vad ni vill.

Därefter var det dags för SD-ledamoten Åsa Erlandsson att begära ordet: ”Tack för ordet, ordförande, ledamöter, åhörare. Ja. Jag avsäger mig också alla politiska uppdrag i Hässleholms kommun. Som man bäddar får man ligga. Tack.
Sammanlagt avsade sig sex SD-politiker samtliga sina uppdrag i Hässleholm inom loppet av en kvart.
För Sverigedemokraterna, vars partiledning för en månad sedan framhöll händelserna i Hässleholm som en revolutionerande milstolpe för partiet, är den senaste händelseutvecklingen i Hässleholm en total härdsmälta. Inte ens hel månad satt deras kommunalråd kvar vid makten – och en månad efter att SD framröstats av alliansen är SD:s fullmäktigegrupp i Hässleholm decimerad.
Aldrig någonsin tidigare har ett liknande politiskt fiasko kunnat skådas inom svensk kommunalpolitik. Konsekvenserna för partiets opinionssiffror på riksplan torde vara minimala – men Hässleholmshaveriet kommer agera avskräckande i långt fler kommuner under den närmsta tiden för de partier som funderar på att ta makten med hjälp av SD. Efter Hässleholm är det nu tydligt:
Som man röstar får man ligga.