Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KvP Ledarbloggen

Danskt uppköp av Sydsvenskan skulle stärka Öresundsintegrationen

Det kastas lystna blickar på Sydsvenskan – från andra sidan sundet. Danska Jyllands-Posten/Politiken fick nej på att lägga ett bud på krisande Stampen förra året, men är nu i stället intresserade av att förvärva sydsvenska Sydsvenskan (Bonniers, som även äger Kvällsposten/Expressen, bör tilläggas).

Det avslöjas i en ny marknadsanalys publicerad av branschmediat Medievärlden. I en intervju gjord av Malin Ekman, till vardags journalist och mediekolumnist vid SvD, berättar Stig Ørskov, VD vid JP/Politiken, att Sydis är högintressant för det danska mediehuset som siktar på att växa genom förvärv. Det danska Konkurrensverket börjar tycka att JP/Politiken börjar bli för stort på den danska marknaden, och då är Sverige ett naturligt nästa steg.

Faktum är att det danska mediehuset redan äger 26 tidningar i Skåne, och två i Östergötland. Och etablerade kanaler och samarbete finns redan mellan JP/Politiken och Bonniers. I början av året sålde Bonniers 49,9 procent av danska affärstidningen Börsen till JP/Politiken för 400 miljoner kronor, medan Bonniers behåller huvudägarskapet. En delvis försäljning av Sydsvenskan enligt samma modell går inte att utesluta.

Till Medievärlden säger Ørskov: ”Vi tycker att Sydsvenskan och HD är fina tidningar. Så om de är ute till försäljning så skulle vi helt klart vara intresserade” och tillägger att mediehuset letar efter ”kvalitetsverksamheter”.
I intervjun för Ørskov även ett intressant resonemang om att det är journalistiken, innehållet, som är affären – inte modellen: ”Mitt mål är att finna kvalitetsjournalistik som produceras för en stark marknad. Oavsett om det är digitalt eller print kommer det att finnas en stark efterfrågan”.

Det skulle inte överraska om Stig Ørskovs mobil plingar till idag.
Samtidigt är det känt sedan sammanslagningen av Sydsvenskan och HD att det under diskussionernas gång tidningarna emellan fanns ett ögonblick då det övervägdes om det inte skulle vara HD som köpte upp Sydsvenskan, och inte tvärtom.

– Vi satt och funderade på hur vi skulle göra med Sydsvenskan. Hade vi tittat på situationen finansiellt kliniskt hade jag kanske sagt ”men vänta lite nu, vi ska inte köpa HD, då ökar vi ju vår exponering och tar på oss mera risk”. Men från ägarperspektiv sa man ”vi har ägt Sydsvenskan hur länge som helst, vi har ett ansvar”. Då blev det att köpa HD. Ur ett portföljperspektiv tog vi ännu mer risk i ett område som redan är under press, sade Franzén i en intervju med SvD Näringsliv den 11 april 2015.


För ett år sedan, 10 mars 2016, avslöjade dock Medievärlden att Bonniers försökt göra sig av med SydsvenskanHD till två olika tänkbara köpare: Gota Media och MittMedia. Båda tackade artigt nej. Samtidigt menade Franzén vid ett besök vid Triangelredaktionen i Malmö förra våren att det inte fanns ”några konkreta planer” på att sälja Sydsvenskan och att Bonniers skulle ”satsa vidare”.

Ett danskt uppköp av Sydsvenskan skulle vara lika logisk som en svensk försäljning av tidningen till ett danskt mediehus – tillika en stabil och trovärdig ägare. Affären skulle även innebära ett ordentligt steg framåt för Öresundsintegrationen, som inte saknat infrastrukturell närhet men där det fortfarande finns mycket att önska kring den kulturella samförståndsandan. För de sydsvenska läsarna skulle det dessutom ge bättre möjligheter till mer omfattande och detaljerad bevakning av Danmark och dansk inrikespolitik. Överlag tenderar svensk bevakning av våra nordiska grannländer vara rätt skral.

Oavsett vad som händer behöver Sydsvenskan även framöver en stabil ägarsituation och framtidstro. Läsarna förtjänar ett sydsvenskt perspektiv till sitt morgonkaffe – inte minst i en tid då Malmö i en överblickbar framtid kommer fortsätta vara invandringskritikernas spottkopp. Ett danskt ägande skulle stärka både den svenska tidningsbranschen, med minskad riskexponering, samtidigt som förstärkta band mellan Skåne och Danmark hade gynnat regionen.

Medievärldens och Malin Ekmans gedigna marknadsanalys och intervjureportage kan med fördel finnas här, bakom Medievärldens Premiumlösning.