Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
KvP Ledarbloggen

Alliansen i Hässleholm synar SD:s giv

Screenshot_20170314-141817

Den politiska turbulensen i Hässleholm fortsätter. Sedan tidigare har Liberalerna och Kristdemokraterna gjort avbön för att de röstade på Sverigedemokraternas kandidater till viceordförandeposter, bland annat i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Medan Moderaterna på riksplan inte tycktes nämnvärt upprörda, var kritiken hård från Liberalernas och Kristdemokraternas partiledningar. Från lokalt håll riktade dock Liberalernas gruppledare John Bruun hård kritik mot sina egna partikollegor på riksplan som kritiserat hans två övriga gruppmedlemmar. Läs min ledarintervju med honom.

Att alliansen i ett trängt läge försökte avstyra att SD helt tog över i Hässleholm (på grund av att den rödgröna alliansen lagt ner sina röster och för att SD och Folkets Väl har ett mandat mer än treklöver-allianen), uppmärksammades inte lika mycket.

Nu tar sig dramat nya vändningar. I ett gemensamt pressmeddelande under måndagen meddelar nu Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna att de inte kommer att upprepa samma röstning som i slutet av februari. Det vill säga: Alliansen kommer INTE att rösta på SD:s kandidater igen. Givet att de rödgröna ämnar fortsätta lägga ner sina röster och SD och FV upprepar sitt hot om att kandidera till ordförandeposter, kan det få en av två följande konsekvenser:

1. Sverigedemokraterna kan komma att ta över kommunstyret i Hässleholm, som därmed blir den första SD-styrda kommunen i Sverige. De kommer då att styra på en borgerlig budget. 

Alliansen gör ett kalkylerat vågspel, och utgår från att SD i själva verket inte vill ta över Hässleholm, speciellt inte på en budget som de förvisso röstat för men som inte är deras egen – och på ett budgetår som är ett år före valåret. Är den lokala partiorganisationen så stark att man mäktar med att ta över nämndsstyrena – utan majoritet?

2. Sverigedemokraterna ger med sig, och låter Alliansen styra Hässleholm på deras egen budget. I alla fall i ett år till. Vad som händer därefter, om SD återigen röstar på alliansens budget hösten 2017 inför budgetåret 2018, återstår att se. 

X-faktorn är hur de rödgröna i Hässleholm nu väljer att agera. I ett läge då Alliansen gör sig själv sårbara är frågan om Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet kommer fortsätta driva alliansen i famnen på SD, eller om det kan hittas en blocköverskridande lösning som inte gynnar SD.

Handsken är kastad.

Dramat fortsätter.

Läs gärna även Kvällspostens Lathund gällande händelseutvecklingen i Hässleholm, komplett med länksamling över samtliga artiklar.