Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Får andra ta ert material och publicera själva?

Jag såg en artikel på en nyhetssajt, som hänvisade till er. Jag vet inte om hela är tagen från Expressen. Men tänkte bara kolla ifall man får kopiera eller rewrita artiklar så här. Är mest nyfiken på hur det fungerar.
JOHAN

Hej, Johan!
Tack för din fråga. Normalt är det okej rewrita en artikel om man tydligt anger källa och publiceringsdatum. Då tar man med valda delar av någon annans publicerade text och skriver om den med egna ord. Normalt tillför man kanske också någon egen vinkel.
Även vi rewritar andra mediers nyheter, särskilt vid stora nyhetshändelser. Men oftast gör vi det då i ett första skede, och jobbar sen fram egna fakta och ringer personer för att få nya citat eller tillfogar egna bilder.
På Expressen, GT och Kvällsposten har vi en kvalitetspolicy som tydligt beskriver hur vi själva jobbar med att ge kredd till andra medier. Det ska ske tidigt i text, gärna redan i ingressen.
Vi är generösa och anger vilka som varit först om en nyhet. Ett av syftena är att göra det enklare för läsarna att söka sig till
originaltexter som vi har citerat, och på så vis själva kunna värdera uppgifter i nyhetsrapporteringen.
LOTTA CRAMNE, planeringsredaktör