Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Måste ni använda ord som ”viralt”?

I söndagstidningen i Dokumentet om Hans Rosling står det i en av bildtexterna: ”Tv-klippet har blivit viralt.” Vad betyder viralt? Varför använda så konstiga ord, som inte ens står i en ordbok?
BRITA SKEDUNG, Rättvik
Hej Brita!
Ett tv-klipp, en bild eller en text som får en snabb och stor spridning på internet brukar betecknas ”viralt”. Visst kan ordet verka konstigt om man inte hört det förut.
På engelska finns uttrycket ”viral success” för samma fenomen, och man kan ju anta att det kommit den vägen till oss. Viral ju något som har med virus att göra och användes tidigare mest som medicinskt uttryck. Här är det själva spridningen man syftar på.
Ofta försöker vi i svenskan hitta egna ord, men detta verkar redan ha satt sig i språket. Det betecknar en relativt ny företeelse som vi inte haft ord för tidigare, och viral passar bra in i våra svenska böjningsformer både som substantiv (en viral) och adjektiv (viralt).
Användningen av ordet tredubblades i pressen mellan 2012 och 2013, och dubblerades sedan till 2014. Därefter har det legat ungefär på samma nivå. Vi får se om det är här för att stanna.
LOTTA CRAMNE, planeringsredaktör och språkvårdare