Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Vad krävs för att vara redigerare?

Vilka kompetenser krävs för att jobba som redigerare på Expressen?
HELÉN ENGDAHL, 53, kvalitetsutvecklare, Tyresö

Redigeraren är den journalist som sätter samman texter och bilder på ett sätt som förhoppningsvis får dig att stanna vid sidan, läsa artikeln och se på bilderna. Vi ställer samma journalistiska krav på en redigerare som på en reporter, du ska bland annat vara en god stilist, ha nyhetsnäsa, vara stresstålig och ha allmänt gott omdöme.
Du ska också ha god formkänsla, tänka i bilder och vara en duktig rubriksättare. Det sistnämnda är kanske det svåraste. Att sätta en rubrik – med några få ord – som ger artikeln rättvisa och lockar till läsning kräver mycket övning. En redigerare berättade för mig att hon brukar öva genom att avsluta dagen med att sätta en rubrik som beskriver hennes dag på ett lockande sätt. Prova själv med att göra en rubrik på högst 30 bokstäver på två jämna rader om din dag. Det är inte helt lätt.
Det är också viktigt att du jobbar bra i grupp. Redigering handlar nämligen ofta om lagarbete. När vi gjorde den prisbelönta förstasidan dagen efter EU-valet var cirka tio medarbetare delaktiga.
GÖRAN FORSBERG, layoutchef