Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Hur vet ni att ni är den mest lästa tidningen?

Expressen/GT/Kvällsposten sägs vara Sveriges mest lästa tidning, hur får ni fram de siffrorna?
MIKAELA JOHANSSON, 36, förskolelärare, Segeltorp

Hej Mikaela!
Det finns några olika skolor vad gäller det här. Ibland talar vi om tidningsupplagor, antalet sålda tidningar. Siffror på det här redovisar inte alla, men de flesta större svenska tidningar helt öppet och för vem som helst att del av. Expressen är med i TS som har i uppdrag att opartiskt granska vår upplaga och sedan presentera resultatet i ett så kallat Varumärkeskort. En sammanställning av hur många människor vi når i olika kanaler, och hur många tidningar vi säljer varje dag. År 2014 var Expressen/GT/Kvällsposten Sveriges största kvällstidning sett till antalet sålda tidningar!
Ibland talar vi om antalet läsare. På svenska marknaden har ett privat företag som sysslar med marknads- och opinionsundersökningar blivit hela mediebranschens trotjänare vad gäller att presentera siffror på hur många läsare vi har. Företaget som heter TNS Sifo tar regelbundet fram uppskattningar på antalet läsare genom att intervjua och på teknisk väg följa surfbeteendet hos ett representativt urval av Sveriges befolkning. Sammantaget mobilapp, webb och den tryckta papperstidningen är Expressen/GT/Kvällsposten Sveriges näst största nyhetsförmedlare.
Och i januari i år slog vi återigen nytt rekord, Sifos mätning visade då att 2,34 miljoner människor läser Expressen/GT/Kvällsposten varje dag!

JOSEFINA RICKARDT, dataanalytiker