Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Vilka är det som gör era opinionsundersökningar?

Hej!
Jag undrar hur och var opinionsundersökningar kommer i från? Vilka är det som får göra dem och hur väljer man vilka som man publicerar?
Morgan Karlsson, Falkenberg

Hej Morgan!
Expressen har valt att samarbeta med Demoskop som är ett av Sveriges mest välkända undersökningsföretag med lång bakgrund inom opinionsmätningar. I Sverige har de stora medieföretagen valt olika samarbeten med aktörer som Sifo, Novus och Ipsos som alla anses ha hög trovärdighet i sina opinionsmätningar. Alla medier är angelägna om att publicera mätningar som ger en så bra bild av opinionsläget som möjligt och då är det viktigt att tillräckligt många personer tillfrågas och att det är en representativ grupp. På senare tid har flera nya aktörer dykt upp som gör enklare undersökningar på nätet och där gäller det att vara källkritisk i granskningen av undersökningarnas kvalitet för att inte bygga nyheter kring svängningar i opinionen som saknar verklighetsförankring. Precis som alla andra medier vill Expressen att mätningarna som vi publicerar ska citeras av andra och då är det viktigt att de har hög trovärdighet.
Fredrik Sjöshult, samhällschef, Expressen