Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Var går gränsen mellan paparazzi och bevakning?

Hur är det med paparazzis? Finns de fortfarande i Sverige? Är det ens lagligt, eller finns det etiska regler som sätter stopp för det? Var går gränsen mellan paparazzi och kändisbevakning?

Jason Lim, 25, utbytestudent, Singapore

Hej Jason! I Sverige finns det inte paparazzis i den bemärkelsen som vi är vana med. Det vill säga fotografer som smyger på kändisar i mer privata situationer. Detta för att det helt enkelt inte finns någon marknad för dessa bilder.
Svenska tidningar är mycket restriktiva med att publicera sådana bilder. Om en känd person ska fotograferas oombedd, så krävs det ett specifikt nyhetsvärde i dessa bilder, inte bara att den kända personen figurerar på bild.
Däremot publicerar Expressen, liksom många andra tidningar, bilder på kända svenska personer som framträder på exempelvis premiärer. Då är de givetvis synnerligen medvetna om att de är blir fotograferade.

PER KAGRELL, bildchef