Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Granskningen ger oss vissa lärdomar

Hur vet man att fakta är korrekt?

Sveriges Television kunde i veckan berätta om ett intressant exempel från Trafikverket.

Myndigheten gör bland annat kalkyler om biltrafiken i landet – men de siffror som Trafikverket redovisat stämde inte med verkligheten.

SVT:s granskning visade att Trafikverkets kalkyler överskattats med 50 till 100 procent på vissa vägsträckor, enligt en rapport som gjorts av en fristående konsultfirma.

Trafikverkets använder olika datoriserade modeller för sina beräkningar. Det är dessa modeller som skapat stora och systematiska felkalkyleringar – oftast har man redovisat fler bilar än vad som finns i verkligheten.

En detalj, kan tyckas. En kalkyl är en kalkyl.

Men när media rapporterar om intressegrupper som står mot varandra i frågan om till exempel behovet av motorväg på en viss vägsträcka, ja då ställer man förstås deras argument mot bland annat fakta om trafikintensiteten på sträckan. Och fakta blir då Trafikverkets siffror.

I en saklig nyhetsrapportering är det viktigt att ställa utspel mot fakta. SVT:s granskning ger oss vissa lärdomar. Kanske att man bör ta Trafikverkets siffror med en nypa salt till dess myndigheten kan redovisa reviderade och korrekta siffror. Definitivt att man bör vara noga med att redovisa att det handlar om kalkyler och beräkningar och inte om faktiska siffror om så är fallet. Men, framför allt, att ständigt vara kritisk till uppgifter som ligger till grund för utspel, löften och beslut – inte minst i supervaltider.

PER-ANDERS BROBERG, Bitr chefredaktör