Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hot mot journalister – hot mot demokratin

Det sa bara klick.

Nu blir det rättegång.

Det var i samband med bevakningen av en rättegång i Linköping i höstas som gängledaren hotade Expressens fotograf som var där, utsänd på uppdrag av tidningen.

– Hotet var sådant att målsäganden kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin egen personliga säkerhet och/eller till sin egendoms säkerhet”, skriver åklagaren Karin Lindell i stämningsansökan.

Rättegången blir ännu en i raden på senare tid som handlat om hot mot journalister. Tidigare år har det blivit fällande domar i Östersund, Göteborg och Växjö för hot mot journalister.

Expressens rapportering om att gängledaren åtalats för olaga hot fick en läsare att mejla ”Fråga Expressen”. Läsaren undrade: Har alla rätt att fotografera vem som helst hur som helst?

Expressens bildchef Per Kagrell svarade:

”I de allra flesta fallen har vem som helst rätt att fotografera vem som helst. De begränsningar som finns i den nya fotolagen gäller strikt privata situationer, t ex i ett omklädningsrum. På allmän plats finns ingen juridisk begränsning.”

Det var den 1 juli i fjol som en ny fotolag började gälla i Sverige, lagen mot kränkande fotografering. Den var omdiskuterad och omstridd. Men precis som Per Kagrell skriver i sitt svar är den inte ämnad att hindra pressfotografer i nyhetsrapporteringen.

Att smygfilma personer i duschen är en kränkning.

Att bevaka rättegångar är angelägen nyhetsjournalistik.

Och – ja, jag har skrivit det tidigare – ett hot mot en journalist är ett hot mot demokratin.

PER-ANDERS BROBERG, Bitr chefredaktör