Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GT gav röst åt alla svikna medborgare

Bra journalistik gör skillnad.

Bra journalistik är till nytta för läsaren.

Bra journalistik är viktig för demokratin.

Bra journalistik kan till och med få pris även när andra faktorer än redaktionell kvalitet, stilistik och nivå på avslöjandet värderas.

Därför var det roligt – och viktigt – att GT, Expressens västsvenska edition, fick första pris i klassen ”Best use of social media” vid INMA Awards i San Francisco natten mellan tisdag och onsdag.

GT satte fokus på en enkel fråga i Göteborg. Kunde politikerna, som lovat folkomröstning om trängselavgift, bara svika det löftet? Eller kunde medborgarna få den utlovade folkomröstningen.

Det får man. Tack vare GT. Och tack vare journalistiken. Om inte GT fångat upp frågan hade politikernas svikna löfte passerat som en motorväg förbi staden. GT gav röst åt medborgare som kände sig svikna, ställde relevanta och besvärliga frågor till politikerna och hjälpte läsare och kommuninvånare att samla ihop tillräckligt många namn för att politikerna inte skulle kunna komman undan löftet om en folkomröstning.

GT:s kampanj uppskattades inte av alla och framför allt inte av många politiker i kommunhuset.

Men folkomröstning blir det, som sagt.

När politiker i Hässleholm ringer till lokaltidningens styrelseordförande och klagar på att journalistiken i stadens tidning inte är bra för kommunens utveckling har de inte förstått någonting.

Tidningar, journalister, ska granska vad politikerna gör (och inte gör). Det är själva uppdraget. PR för kommunen får andra göra.

PER-ANDERS BROBERG, Bitr chefredaktör