Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trots tidningskris blir journalistiken bättre

Jag tänker på det när jag lyssnar på seminarierna på Mediedagarna, MEG 14, i Göteborg. Jag tänker på det när jag läser igenom nomineringarna till Guldspaden, Föreningen Grävande Journalisters årliga tävling, där man delar ut pris till journalister som ”genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till”.

I går var det dags igen. God journalistik prisades. Det är alltid lika kul.

Det talas om tidningskris, det spekuleras om tidningars död. Och det är sant att själva papperstidningen är under tryck. Den traditionella affärsmodellen för en tryckt tidning fungerar inte längre.

Men journalistikens kvalitet är det minsann inget fel på. Färre köper en papperstidning – men fler läser vad tidningsföretaget, med alla sina kanaler, har att berätta.

Jag tänker på att även om tiderna kan vara svåra, har journalistiken blivit mer kvalificerad, bättre utförd.

Jag har varit på Expressen i 25 år. Jag kom hit från en liten men framgångsrik lokaltidning i Lidköping, NLT. Jag tycker jag kan jämföra. Och under dessa år har förstås såväl Expressen som lokaltidningen utvecklat sin journalistik, sitt berättande.

Men det som är mest påtagligt är att i dag grävs – avslöjas! –  det lokalt på ett helt annat sätt än tidigare.

Orädda medier väjer inte för obehagliga avslöjanden.

PER-ANDERS BROBERG, Bitr chefredaktör