Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Hur mycket ökade köttätandet egentligen?

Tonläget i köttdebatten höjdes när LRF påstod att man skulle äta kött för att bli snygg. Men hur mycket har köttätandet ökat? Siffrorna var olika i ledaren och nyhetskrönikan. Expressen 30 januari 2014.

FRÅGA EXPRESSEN
Ledarsidan hävdar i torsdagstidningen att svenskarna äter allt mer kött, ”33 procent mer i dag än 1980”, medan Anna Bäsén samma dag i en nyhetstext skriver att ”Sedan 1990 har köttkonsumtionen ökat med 40 procent”.
Jag vill gärna utgå från att båda har rätt, men då återstår frågan: Varför utgår ledarskribenten från år 1980, när köttätandet uppenbarligen var på nedgång? Ska man skapa opinion borde väl den jämförelse (inom rimlig tidsrymd) som ger den högsta siffran användas. Jag undrar om köttätandet minskade mellan 1980 och 1990 och båda siffrorna stämmer eller om det är faktafel i antingen ledaren eller Anna Bäséns artikel.

Martina Ahlberg

SVAR DIREKT:
Båda siffrorna stämmer. Det stämmer att den totala förbrukningen av kött har ökat med drygt 40 procent sedan 1990. Det stämmer också att den har ökat med drygt 30 procent sedan 1980. Det skedde en nedgång i förbrukningen av kött under 1980-talets första del. Först år 1994 översteg den 1980 års nivå. Sedan har förbrukningen fortsatt att öka, i princip för varje år.

Oavsett om man väljer att jämföra dagens nivå med 1980 eller 1990 är kött ett av de livsmedel där vi sett en stor ökning under de senaste decennierna. Siffrorna avser den totala förbrukningen eller åtgången av kött, alltså inte det vi faktiskt äter.

Helena Lööv, utredare på jordbruksverket