Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Är Expressen ”vi” med bilister och ”dom” med cyklister?

Cyklistbloggen kritiserade i veckan Expressen för att vi använder en annan ton när vi skriver om bilister än om cyklister. Man kan sammanfatta kritiken så här:

När bilister stoppas för fortkörning på gågata rasar tidningen – mot polisen.

När cyklister stoppas för fortkörning på gågata rasar tidningen – mot cyklisterna.

Reaktionen kom efter en artikel om Eva Stranne i Karlskrona som åkte fast för fortkörning trots låg hastighet. Vi förmedlade hennes känsla av hopplöshet:

– Jag körde i 18 kilometer i timmen, det var så sakta att hastigheten knappt syntes på hastighetsmätaren, sa Eva.

Hon körde på ett ”gångfartsområde” där alla fordon, bilar såväl som cyklar, endast får köra i samma hastighet som man går.

I samband med fartkontroller på en gågata i Stockholm i höstas släppte vi fram polisens kritik av cyklister: ” … de bränner i väg på en gågata och kör slalom mellan gångtrafikanter”. I artikeln fanns ingen uttalad medkänsla med cyklisterna.

Bil eller cykel, vi ska inte göra skillnad mellan ”fort” och ”fort” utan behandla alla trafikanter lika.

Vi övergår nu, liksom de flesta övriga medier gjort, till ukrainsk transkribering av namnet på oppositionsledaren i Ukraina Vitalij Klytjko, tidigare skrev vi Klitjko.

Vår reporter Arne Lapidus intervjuade i tisdags Eritreas ambassadör i Israel (läs här) och frågade om Dawit Isaak lever. Javisst (Sure), svarade ambassadören. Äntligen ett livstecken. Vi fortsätter att driva kampanj för den svenske journalisten. 4515 dagar i fängelse, vi glömmer dig aldrig, Dawit.