Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Varför slinker stavfel igenom?

FRÅGA EXPRESSEN

Undrar varför så många stavfel slinker igenom er kontroll. Har ni inte rättstavningsprogram?
BJÖRN G
Hej Björn! Ja, det undrar jag också ibland… Tryckfels-Nisse kan vi ju inte skylla på längre. Svaret är nog tyvärr ”den mänskliga faktorn” tillsammans med tidsbrist då mycket material ska produceras på kort tid.
Betänker man att vi producerar närmare 2 000 artiklar i veckan i våra tre tidningar Expressen, GT och Kvällsposten med bilagor så är det kanske inte så många fel ändå. Vårt rättstavningsprogram ska kunna upptäcka ”slagfelen” om man använder det i tid – det vill säga när artiklarna skrivs in. Däremot kan en del fel uppstå i den senare delen av produktionen när sidan görs i redigerings- programmet.
Där hjälper bara en riktig genomläsning, helst flera, som motvikt till den kollektiva hemmablindheten. Men vi skäms för felen och försöker skärpa rutinerna.
LOTTA CRAMNE, språkvårdare