Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Vem skriver rubrikerna på löpsedeln?

 

Löpsedeln är ett lagarbete. Expressens löpsedel 12 oktober 2013

FRÅGA EXPRESSEN

Kan man få veta vem som skriver rubrikerna?
I tidningen är ni noga med namn och foto under artiklarna. Men varför finns inte namnen på rubriksättarna med? De som skriver framträdande formuleringar på förstasidan och löpsedlar borde inte vara anonyma. Förklara gärna anledningen.
Bengt S Ericson
SVAR DIREKT: Hej Bengt. När det gäller text och bilder så har ofta den person som tagit bilden eller skrivit artikeln i högre grad ett ansvar för tillkomsten, för vilken metod man använt för att få fram information eller på vilket sätt man tagit bilden.
Jag skriver i högre grad, för de har förstås inte ensamt ansvar. Ansvaret delas med arbetsledare som nyhetschefer och bildredaktörer och ytterst den ansvarige utgivaren.
Reporterns och fotografens namn finns också med för att någon som vet mer om en händelse ska kunna kontakta rätt person på tidningen.
När det gäller hur tidningssidorna byggs upp har redigeraren – den yrkesgrupp på redaktionen som gör sidorna – givetvis också ett eget ansvar, men här är mer ett lagarbete och här kanske flera personer ligger bakom ordval i rubriker, bildtexter och i presentationen i stort.
När det gäller formuleringar på förstasidan och löpsedlar är, i högre grad, arbetsledningen ansvarig för hur de formuleras, inte den enskilde redigeraren. Och i de fallen är det många som kan ha varit inblandade i tillkomsten.
LEIF KASVI, editionschef