Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nyheter om appar en del av mixen i tidningen

Signaturen 70-plus är trött på att läsa om appar, app-store och apple-id och mejlar till tidningen: ”Det finns nog tusentals läsare som inte vet vad det här med appar handlar om.” Ja kära 70-plussare, det stämmer.
Jag tror inte du är ensam om att känna så. 65 procent av den svenska befolkningen har en smart mobil. 35 procent har inte det. Hälften av befolkningen mellan 15 och 80 år har laddat ner en app. Häften har inte gjort det.

Siffrorna kommer från en färsk undersökning om medievanor.

Men app är inte någon nymodighet. Ordet som är en förkortning av applikation, förekom i en svensk tidningstext första gången 1997, enligt svenskt pressarkiv. Nu poppar app upp dagligen.

App-användandet sprider sig både uppåt och nedåt i åldrarna och för oss finns det många både nyttiga och onyttiga appar att skriva om. Som i veckan vår egen tidningsapp eller Zlatans nya app-satsning.

En liten kuriosa: app finns inte i Svenska Akademiens ordlista, däremot finns ordlistan som app.

Men man måste inte ha en smart mobil med hundratals appar för att läsa Expressen som papperstidning eller på nätet. Följ med på Lars Lindströms husbilsresa genom Sverige, läs om fotbollslandslagets bergochdalbana mot VM-biljetten eller lös korsordet. Jag hoppas att du i mixen hittar saker som intresserar dig.