Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Vilka böcker recenseras?

FRÅGA EXPRESSEN
Hej, hur bestämmer ni vilka av alla böcker som ska recenseras? Väljer ni kända författare framför okända? För ni kan väl inte recensera allt som säljs i affärerna?
LEIF

SVAR DIREKT: Hej Leif, som du har märkt kan Expressens kultursidor bara recensera en bråkdel av de böcker som trycks och säljs i Sverige. Vilka kriterier som ska styra urvalet av recensionsböcker är ett ständigt diskussionsämne på redaktionen, men en bok har större chans att bli recenserad om:

■ Författaren, precis som du gissar, är ett etablerat namn sen tidigare

– böcker av författare som exempelvis Kerstin Ekman eller Johannes Anyuru är så gott som garanterade en fyllig recension.

■ Boken håller en hög litterär kvalitet

– det vill säga, är väl berättad, nyskapande, språkligt pregnant, konstnärligt utmanande, och så vidare (därför recenseras sällan rena underhållningsromaner, även om författaren är känd).

■ Boken har ett starkt nyhetsvärde

– knyter an till en aktuell fråga eller ett särskilt brännande ämne. Detta gäller inte minst fackböcker. Om det är en utländsk bok ser vi till hur den har bedömts av den internationella kritikerkåren, vilka priser och utmärkelser den och dess författare har fått, och så vidare.

■ Ett annat urvalskriterium som faktiskt har minst lika stor betydelse är:

” Vad kan bli en bra text?

”. Ofta tänker vi på om en bok, i handen på rätt kritiker, kan resultera i en intresseväckande recension. Eller så tar någon av våra medarbetare själv initiativet att skriva en recension av en bok som han eller hon tycker ska lyftas fram. Utgångspunkten för vår litteraturbevakning är inte ambitionen att täcka in allt

– vilket är omöjligt

– utan att presentera så bra, bildande, idérika och engagerande texter som möjligt för våra läsare. Som du ser är det alltså en komplex och ibland motstridig urvalsprocess. Vi tvingas dagligen avstå från att recensera böcker som egentligen hade förtjänat en anmälan. Jag tillbringar själv mycket tid med att läsa nyutgivna böcker för att bedöma om det kan vara aktuellt med en recension. Det senare gäller särskilt debutantböcker, som jag tycker man ska vara extra generös mot eftersom det ofta är författarens enda chans att få ett omdöme i det offentliga rummet.

JENS LILJESTRAND, Litteraturredaktör och bitr. kulturchef